Lisa vürtsi ülemaailmsel vürtsika toidu päeval

Täna, 16. jaanuaril on ülemaailmne vürtsika toidu päev ja see on ju ideaalne päev, et proovida midagi uut, vürtsikat ja põnevat. MTÜ Loomuse veganprogramm “Taimsed valikud” toob Sinuni neli mõnusat ja lihtsat retsepti, mida tasub vürtsika toidu sõpradel kindlasti proovida.

Krimchi supp seente ja tofuga

Krimchi supp on inspireeritud kimchi jjigae ehk kimchi hautise retseptist, mis on Koreas väga populaarne. Supis on hea kasutada natuke vanemat ja hapukamat kimchit.

Vaja läheb:

  • 125 g ehk pool pakki kõva tofut (kui tahad tummisemat, pane terve pakk)
  • 1 väiksem sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 2 sellerivart
  • ½ värsket punast tšillit (kui soovid ekstra teravat!)
  • 1 väike punane paprika
  • 120 g pruune šampinjone
  • 20 g jupp ingverit
  • 250 g Krimchit
  • 1,5 l köögiviljapuljongit
  • 2 spl suhkrut
  • Poole sidruni mahl
  • 6 spl sojakastet
  • Soola, pipart
  • Praadimiseks õli
  • Serveerimiseks värsket koriandrit, rohelist sibulat ja röstitud seesamiseemneid

Valmistamine

  1. Kuivata tofu paberiga, lõika suupärased kuubikud ning prae pannil kuldselt krõbedaks. Maitsesta soola ja pipraga.
  2. Haki peeneks sibul, küüslauk ja seller. Kui kasutad tšillit, lõika see õhukesteks viiludeks. Haki paprika suupärasteks viiludeks ning seened lõika pooleks, suuremad neljaks sektoriks.
  3. Kuumuta supipotis õli ja lisa sinna sibul, seller, küüslauk ja tšilli. Sinna hulka peenelt riivitud ingver. Prae keskmisel kuumusel u 10 min. Lisa Krimchi ja paprika viilud ning kuumuta veel 10 minutit. Lõpuks lisa puljong, seened ja praetud tofu ning sojakaste, suhkur ja sidrunimahl. Lase podiseda keskmisel tulel 15-20 min. Maitse ja lisa vajadusel veel natuke soola.
  4. Serveeri koriandri, rohelise sibula ja röstitud seesamiseemnetega.

Retsept ja pilt: Fermency OÜ

Vürtsikad kikerhernerullikesed

Vürtsikad valgurikkad rullikesed sobivad ideaalselt vahepalaks, kuid miks mitte ka hommiku- või õhtusöögiks. Särtsu lisab rullidele tšillipipar.


Vaja läheb:

  • 2 sibulat
  • 1 porgand
  • 1 purk kikerherneid
  • 1 purk šampinjoni
  • 50 g sojahelbeid
  • 1/2 tassi vett
  • 1/2 tass kikerhernejahu
  • 4 spl tomatikastet
  • 1 tl tšillipipart
  • 1 tl soola
  • 2 spl sojakastet
  • 2 spl õli
  • 14 riisipaberit

Valmistamine:

  1. Lõigake sibul väikesteks kuubikuteks ja riivige porgand. Kuumutage pann ja lisage sinna õli. Kui õli on kuum, pange sibul pannile. Praadige sibul, kuni see muutub kuldpruuniks. Loputage purk kikerherneid ja šampinjone jooksva vee all. Lisage need pannile. Praadige pannil kõrgel kuumusel 10 minutit.
  2. Seejärel lisage porgand, sojahelbed ja pool tassi vett, helveste pehmendamiseks. Praadige veel 5 minutit, seejärel lisage kikerhernejahu. Segage ja praadige, kuni jahu on toiduga täielikult segunenud. Nüüd lisage tomatipasta, vürtsid ja sojakaste. Segage korralikult ja lülitage pliit välja. Laske täidisel mõni minut jahtuda. Samal ajal kuumutage ahi 200 °C-ni.
  3. Võtke riisipaber ja leotage seda vees umbes 1 minut. Pange riisipaber tööpinnale, lisage keskele supilusikatäis täidist. Rullige riisipaber koos täidisega rulliks. Asetage valmis rull küpsetusplaadile. Nüüd rullige ülejäänud 13 tükki ja asetage küpsetusplaadile.
  4. Küpsetage ahjus 15 minutit või kui märkate, et riisipaber on muutunud krõbedaks. Lülitage ahi välja ja tõstke kikerherne rullid jahtuma. Head isu!

Retsept ja pilt: Spice the Spirit

Vürtsine oasupp

Vürtsine püreesupp on ehtne külma ilma toit! Lisaks on supp tänu ubadele ka väga toitev.

Vaja läheb:

  • 1 sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 paprika
  • 1 supilusikat tšillipastat või -helbeid
  • 1 purk punaseid ube
  • 1 purk purustatud tomateid
  • peotäis peterselli
  • 1 teelusikat paprikapulbrit
  • soola ja pipart
  • õli

Valmistamine:

  1. Puhasta ja haki sibul, küüslauk ja paprika. Kuumuta potis õli.
  2. Prae sibul, küüslauk ja paprika läbi. Viimasena lisa tšillipasta.
  3. Lisa oad (kurnamata) ja tomatid. Vajadusel lisa 100-200 milliliitrit vett. Maitsesta paprikapulbri, soola ja pipraga.
  4. Lase keema. Kui supp tundub liiga paks, lisa veel natuke vett.
  5. Püreesta saumikseriga ja serveeri peterselliga.

Retsept ja pilt: Eleonore Susi (MTÜ Loomus)

Vürtsised corn dog’id

Meenutame taas meie kõigi taimetoiduhuviliste lemmiküritust Taimetoidumessi. 2019. aastal oli messi teemaks vürtsid ning sellest on inspireeritud ka see vahva retsept, mida kindlasti on tore perekeskis katsetada.

Vaja läheb:

Tainas:

  • 1 ¼ tassi jahu
  • 1 tass maisijahu
  • 1 supilusikas suhkrut
  • 1 supilusikas soola
  • 1 supilusikas küüslaugupulbrit
  • 1 supilusikas sibulapulbrit
  • 1 supilusikas küpsetuspulbrit
  • 1 teelusikas Cayenne’i pipart
  • 1 teelusikas tšillihelbeid
  • ¼ teelusikas pipart
  • 1 ½ tassi sojapiima või vett

Frittimiseks:

  • 1 liiter õli
  • 2 pakki Boni grillvorste
  • 16 puust tikku (mida jämedamad, seda lihtsam)

Valmistamine:

  1. Sega kokku kuivained ja seejärel lisa vedelik.
  2. Lõika grillvorstid pooleks. Torka vorsti sisse puust tikud.
  3. Kuumuta õli küpsetamistemperatuurini. Õli kuumust saab kontrollida, kui aeg-ajalt tilgutada pisike kogus tainast õlisse. Kui tainas hakkab kiiresti küpsema ning tõuseb õli peale ja muutub kiiresti pruuniks, siis on õli küpsetusvalmis.
  4. Kasta viiner tainasse ning aseta õlisse. Corn dog on valmis, kui on ilus kuldpruun.

Retsept ja pilt: Regly Johanson (Taimetoidumess)

Hoia silma peal ka Loomuse ja programmi “Taimsed valikud” sotsiaalmeediakontodel, kus jagame igal laupäeval mõnusaid veganretsepte. Mõnusat vürtsikat katsetamist ja head isu!

Kommenteeri: