Hüpertervislik ploomikook

Retsepti autoriks on vegankokk Triin Tõniste Rohe kohvikust ja retsepti ajendiks oli Triinu jaoks väljakutse valmistada tervislikku ja maitsvat kooki, mis oleks võimalikult toitainerikas, ei oleks liialt rammus, ei sisaldaks õli, pähkleid ega töödeldud toiduaineid ning mis vajadusel oleks suhteliselt madala glükeemilise indeksiga, et sobida diabeetikutele.

Vaja läheb:

Bataadi brownie põhja jaoks

  • 375 grammi bataati
  • 1 purk musti ube
  • 100 grammi kuivatatud, vees pehmeks leotatud datleid
  • 1,5 supilusikat õunaäädikat
  • 25 grammi kakaod
  • 10 grammi linaseemnejahu
  • 1/2 teelusikat söögisoodat
  • 1 teelusikat küpsetuspulbrit
  • näpuotsaga soola
  • 1/2 teelusikat kardemoni või vaniljet

Kreemi jaoks

  • 300 grammi kooritud suvikõrvitsat
  • 100 grammi kooritud pastinaaki
  • 1 pakk maitsestamata kõva tofut
  • 1 sidruni koor ja mahl
  • 1/2 teelusikat kardemoni või vaniljet
  • 6 supilusikat stevia-erütritooli
  • näpuotsaga soola
  • peotäis ploome kaunistuseks

Valmistamine:

  1. Kuumuta ahi 200 kraadini.
  2. Küpseta bataate ahjus koorega 45 minutit kuni 1 tund, lase jahtuda, koori ja tambi püreeks.
  3. Purusta blenderis mustad oad, datlid ja õunaäädikas, lisa bataatidele.
  4. Sega kokku kuivained ning lisa massile.
  5. Küpseta ahjus 35-40 minutit. Jahuta.
  6. Kreemi jaoks auruta või hauta kooritud suvikõrvits ja bataat vähese veega pehmeks. Blenderda ülejäänud kreemi koostisosadega.
  7. Suru jahtunud brownie koogivormi põhja.
  8. Vala blenderdatud kreem brownie põhjale ning kaunista sektoriteks lõigatud ploomidega.
  9. Küpseta 200 C ahjus 35-40 minutit.
  10. Lase üle öö külmikus tahkuda.
  11. Naudi!

Soovitused Triinult:

  • Tee browniet suurem kogus sügavkülma valmis tervislikuks snäkiks ja kiiremaks koogiteoks.
  • Kui soovid kooki valmistada ainult terviktoidu toorainest, asenda stevia-erütritool datlitega, aga kui sinu jaoks on oluline madal glükeemiline indeks, asenda datlid stevia-erütritooliga.
  • Vaniljepasta või -kaun sobib nii põhja kui kreemi sisse imehästi, aga võid asendada selle kardemoniga või kasutada mõlemat.
  • Mustad oad võib vabalt asendada sama koguse kikerhernestega.
  • Kui kreem jääb liiga paks, lisa pisut taimset piima.
  • Koogi peale võid panna ka muid hapukaid marju ja puuvilju, näiteks mustsõstraid või granadilli.

Kommenteeri: