Jahu- ja suhkruvabad oamuffinid
Vaja läheb:
• 360 g ette keedetud või purgist musti (või punaseid) ube
• 6 linaseemne-“muna” (6 spl linaseemnejahu ehk jahvatatud linaseemneid segada kokku 18 spl toasooja veega ja lasta umbes 10min seista)
• 240 ml agaavi- või vahtrasiirupit
• 150 g tumedat kakaod
• 4 spl neutraalse maitsega õli (nt rafineeritud kookosõli – ei jäta kookose maitset)
• 2 tl küpsetuspulbrit
• ½ tl soola
• 2 spl valminud kohvi ja 2 tl kaneeli või kardemoni (või muud enda lemmikvürtsi) maitsesügavuse jaoks (soovi korral võib selle ära jätta)
Valmistamine:
1. Mikserda kõik koostiaosad kokku. Kui mikseriterad segu ei võta, siis võib lisada taimset piima (näiteks kaerapiima).
2. Jaota segu muffinivormidesse või aseta koogivormi.
3. Küpseta 180° juures umbes 25min (kontrolli läbiküpsemist nt hambatikuga – kui segu jääb külge, siis lase veel küpseda).
Nende muffinite kõrvale sobib suurepäraselt nii taimne jäätis kui ükskõik milline (vähese magusaine ja sutsu värske tsitrusemahlaga) vahustatud taimne koor. Veidi värskeid ja/või külmkuivatatud marju/puuvilju ning valmis on pilkupüüdev magustoit! Jäätise ja vahukoore puudumisel soovitab Oksana näiteks avokaadod küpsete banaanide ja marjapulbritega kokku püreerida ning mütsina muffinite peale panna, nagu juuresolevalt pildilt näha.
* Sellest kogusest saab 12 muffinit või 26-sentimeetrise diameetrise koogipõhja.
Retsept ja pilt: Vegan kokkab