Kartuli-seene al forno
Vaja läheb:
• 600 g ehk umbes 6 väikest kartulit
• 2 suurt küüslauguküünt
• 1 keskmise suurusega sibul
• 150 g šampinjone
• 150 g austerservikuid
• 250 ml taimset koort
• 100 ml taimset piima
• 1 tl soola
• ¼ tl pipart
• ¼ tl Cayenne’i pipart
• 1 spl nisujahu
• peotäis peterselli
• 1 spl sidrunimahla
• 80 g veganjuustu
Valmistamine:
1. Puhasta sibul ja küüslauk ning haki peeneks. Prae pannil madalal kuumusel kuldseks.
2. Haki seened kuubikuteks ja prae koos sibula ja küüslauguga, kuni liigne vedelik on aurustunud. Tõsta kõrvale.
3. Pese ja koori kartulid. Riivi mandoliiniga õhukesed kartulilaastud. Kui mandoliini pole, siis sobib ka juurviljakoorija või terav nuga.
4. Valmista kooresegu, selleks vala kaussi taimne koor ja taimne piim. Lisa, sool, pipar, Cayenne’i pipar ja sidrunimahl. Haki petersell ja lisa segule. Viimasena vispelda sisse jahu.
5. Lao kolmandik kartulilaastusid vormi (ümmargune 15 cm läbimõõduga) põhja. Lisa pool seenesegust ja vala üle kolmandiku kooreseguga. Lao samamoodi veel üks kartulite ja seente kiht ning vala koor peale. Lõpetuseks lao peale viimane kolmandik kartulilaastusid ning kata alles jäänud kooreseguga.
6. Kata vorm fooliumiga ja küpseta ahjus 40 minutit 180 kraadi juures. Eemalda foolium ja puista peale riivjuust. Küpseta veel 30 minutit, kuni vorm on kuldpruun.
Roa kõrvale sobib imehästi krõmps toorsalat.
*Nendest kogustest saab umbes 5-6 portsjonit.
Retsept ja pilt: Eleonore Susi
Retsept ilus ka Vegan ajakirja 2021. aasta aprillinumbris.