Kukeseene-satsivi
Vaja läheb:
• 300 grammi suuri kukeseeni
• 2 keskmist sibulat
• 2 spl õli (praadimiseks)
• 100 grammi Kreeka pähkleid
• 200 ml (1 klaas) vett või aedviljapuljongit
• 4 keskmist küüslauguküünt (või vähem)
• 1 spl veini- või õunaäädikat
• 1 tl tšillipipart
• 0,5 tl kaneeli
• maitse järgi soola ja pipart
• 2 spl hmeli suneli maitseainesegu või
• 1,5 tl jahvatatud koriandriseemneid
• 1,5 tl sinist lambaläätse
• 1,5 tl aed-piparrohtu
• 0,5 tl kuivatatud piparmünti
• 0,5 tl kurkumit või Imereti safranit (madala peiulille kuivatatud õielehti)
• serveerimiseks granaatõunaseemneid ja värsket koriandrit
*Nendest kogustest saab kolm portsjonit.
Valmistamine:
Traditsiooniliselt kasutatakse retseptis värskeid Kreeka pähkleid, millest eraldub uhmerdamisel paar supilusikatäit õli, millega hiljem valminud rooga serveeritakse. Pähklitest õli pressimine ja kogumine on aga ajamahukas töö, mis on siinses retseptis vahele jäetud.
1. Haki mõlemad sibulad peeneks. Prae üks sibul õlis pruuniks ning blenderda koos Kreeka pähklite, küüslaugu, äädika ning maitseainetega. Lisa pidevalt segades vett või taimset puljongit, et segust saaks pasta ja siis kaste. Lisa maitse järgi soola ja pipart.
2. Puhasta kukeseened ja rebi väiksemateks tükkideks. Puhasta pann, vala sellele õli ja prae selles kukeseeni koos teise hakitud sibulaga mõned minutid, et nii seened kui ka sibul oleksid läbi kuumutatud, kuid oma tekstuuri mitte veel täielikult kaotanud. Võta pann tulelt ja kalla Kreeka pähkli kaste seente-sibulasegule. Sega ja lase jahtuda.
3. Traditsiooniliselt serveeritakse satsivi’t granaatõunaseemnete ja värske koriandriga kas soojalt või külmalt valge nisuleiva, maisipudru (gomi) või maisijahust küpsetatud leivakeste (mtšadi) kõrvale. Sobib hästi ka riisi ja tatraga.
Retsepti ja pildi autor: Saara Mildeberg