Kas plastpudelis kaerapiim on jätkusuutlik?

Kaerapiim on populaarne alternatiiv lehmapiimale ning tuntud oma madalama süsinikujalajälje poolest. Kuigi mõned kaerapiima tootjad kasutavad plastpudeleid, mis on keskkonnale kahjulikumad kui teised pakendid, on see siiski oluliselt jätkusuutlikum valik võrreldes piimatoodetega. Lehmapiima tootmine tekitab palju rohkem kasvuhoonegaase ja keskkonnakahjusid kui kaerapiim, isegi kui viimast müüakse plastpakendis.

1. Plastik versus Tetra Pak. Plastpudeleid saab paremini taaskasutada kui keerulisema struktuuriga tetrapakke, mida sageli ei sorteerita ja töödeldakse valesti. Seega, kuigi plastikpakend on keskkonnale problemaatiline, on see üldiselt paremini taaskasutatav ja selles müüdud kaerapiim tekitab oluliselt vähem keskkonnakahju kui lehmapiim tetrapakis.

2. Süsinikujalajälje võrdlus. Kuigi plastpudelitel on suurem mõju kui näiteks klaaspudelitel, on nende süsinikujalajälg endiselt väiksem lehmapiima tootmisest.

3. Jätkusuutlikumad alternatiivid. Kuigi plast on probleem, on alternatiivide, näiteks klaaspudelite kasutamine raskendatud, kuna paljudes riikides puudub tagatisrahasüsteem, mis muudaks nende laialdase taaskasutamise lihtsamaks ja odavamaks.

Kaerapiima joomine, isegi plastpudelist, on oluliselt keskkonnasõbralikum kui traditsioonilise piima tarbimine. Taimsete toodete valimine aitab vähendada süsinikujalajälge ja toetada jätkusuutlikumat tulevikku.

Allikas: Plant Based News

Tõlkis: Maaja Mäll

Kommenteeri: