
Teadlased arendavad päevalillejahust valmistatud lihaalternatiive
Brasiilia toiduainete tehnoloogiainstituudi (ITAL) ja Campinase ülikooli (UNICAMP) teadlased teevad koostööd Saksamaa Fraunhofer IVV instituudiga, et arendada lihaalternatiive, mille valguallikaks on päevalillejahu.
Päevalillejahu saamiseks eemaldatakse seemnetest esmalt õli ning enne töötlemist kooritakse terad ja eemaldatakse fenoolsed ühendid. Tulemuseks on parema värvusega ja kergemini seeditav jahu.
Uurimisprojektis loodi kaks erinevat taimset liha alternatiivi: üks röstitud teraviljajahuga ja teine tekstureeritud päevalillevalguga. Mõlemad sisaldasid lisandina tomatipulbrit, vürtse ning päevalille-, oliivi- ja linaseemneõli. Valmistatud segu vormiti väikesteks pihvideks ja küpsetati, seejärel hinnati neid sensoorselt ja füüsikalis-keemiliselt.
Selgus, et tekstureeritud valgust valmistatud variant oli parema konsistentsiga ning sisaldas rohkem toitaineid, sealhulgas valke, monoküllastumata rasvhappeid ja olulisi mineraale nagu raud, tsink, magneesium ja mangaan.
Päevalillejahu nähakse paljulubava koostisosana, kuna päevalilleõli on Euroopas laialdaselt kasutusel ning päevalille kasvatamine on Brasiilias tõusuteel. Lisaks pole tegemist geneetiliselt muundatud toorainega.
Pärast koore ja fenoolide eemaldamist on päevalillejahu neutraalse maitse ja lõhnaga ning hea aminohappelise koostisega. Teadlased märgivad siiski, et liha sarnase tekstuuri ja välimuse saavutamiseks on vaja edasist töötlemist, näiteks ekstrusiooni.
Loe lähemalt: https://vegconomist.com/rd/researchers-develop-meat-alternatives-sunflower-flour/