Lasanje
Vaja läheb:
- 250 g lasanjepastat
Raguu:
- 2 spl oliiviõli
- 1 punane sibul
- 3 küüslauguküünt
- 4 sellerivart
- 1 keskmine baklažaan
- 1 suvikõrvits
- 200 g hakksoja graanuleid (või 650 g valmiskujul) – võib asendada ka seente või läätsedega
- 2 purki konservtomateid (või värskeid tükeldatud tomateid)
- 3 spl tomatipüreed
- 1 kuhjaga spl ürdisegu
- 2 spl palsamiäädikat
- 2 spl meresoola
- 2 spl musta pipart
Bešamellkase:
- 8 spl taimset võid/margariini
- 8 spl jahu
- 950 ml soja- või kaerapiima
- 1 valge sibul
- 1 loorberileht
- näpuotsatäis muskaatpähklit
- 1 tl meresoola
- 1 tl musta terapipart
- 1 klaasitäis riivitud veganjuustu (soovi korral)
- 2 spl maitsepärmi (soovi korral)
Kuidas teha?
- Vala väiksemasse keedunõusse taimne piim, lisa kaheksaks tükiks lõigatud valge sibul, loorberileht, näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit, sool ja terapipar. Soojenda madalal kuumusel aeg-ajalt segades.
- Kui kasutad hakksoja graanuleid, siis keeda neid soolaga maitsestatud vees 5-6 minutit ning kurna.
- Lõika punane sibul ja seller väikesteks tükkideks ning baklažaan ja suvikõrvits kuubikuteks. Kuumuta suure poti sees õli, lisa sibul, seller, purustatud küüslauk ja näpuotsatäis soola. Sega ja prae umbes 3-4 minutit.
- Lisa suvikõrvits, baklažaan ja ürdisegu. Kata pott kaanega ja lase keskmisel kuumusel 3-4 minutit küpseda.
- Lisa hakksoja ja sega põhjalikult. Küpseta 2-3 minutit.
- Lisa palsamiäädikas, tomatid ja tomatipüree, seejärel kata pott kaanega ja lase segul madalal kuumusel 10-15 minutit küpseda.
- Bešamellkastme tegemiseks lisa kolmandasse keedunõusse margariin ja soojenda madalal kuumusel, kuni see on täiesti sulanud.
- Lisa jahu ja sega põhjalikult paar minutit. Võta maitsestatud piimasegu ning vala läbi sõela vähehaaval jahusegule, sega põhjalikult.
- Kui kogu piim on ära kasutatud ning tulemuseks on kreemine kaste, siis lisa juustuse maitse saamiseks veel ka maitsepärm ja soovi korral veganjuust. Sega põhjalikult.
- Lase ahjul kuumeneda 180 kraadini.
- Võta nelinurkne ahjunõu ning aseta sinna kiht-kihi haaval kõigepealt raguu, seejärel bešamellkaste ja lasanjepasta plaadid. Viimase kihina lisa bešamellkaste.
- Küpseta lasanjet ahjus 45 minutit. Head isu!
Retsepti ja pildi allikas: Avantgarde Vegan