Lasanje

Vaja läheb:

  • 250 g lasanjepastat

Raguu:

  • 2 spl oliiviõli
  • 1 punane sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 4 sellerivart
  • 1 keskmine baklažaan
  • 1 suvikõrvits
  • 200 g hakksoja graanuleid (või 650 g valmiskujul) – võib asendada ka seente või läätsedega
  • 2 purki konservtomateid (või värskeid tükeldatud tomateid)
  • 3 spl tomatipüreed
  • 1 kuhjaga spl ürdisegu
  • 2 spl palsamiäädikat
  • 2 spl meresoola
  • 2 spl musta pipart

Bešamellkase:

  • 8 spl taimset võid/margariini
  • 8 spl jahu
  • 950 ml soja- või kaerapiima
  • 1 valge sibul
  • 1 loorberileht
  • näpuotsatäis muskaatpähklit
  • 1 tl meresoola
  • 1 tl musta terapipart
  • 1 klaasitäis riivitud veganjuustu (soovi korral)
  • 2 spl maitsepärmi (soovi korral)

Kuidas teha?

  1. Vala väiksemasse keedunõusse taimne piim, lisa kaheksaks tükiks lõigatud valge sibul, loorberileht, näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit, sool ja terapipar. Soojenda madalal kuumusel aeg-ajalt segades.
  2. Kui kasutad hakksoja graanuleid, siis keeda neid soolaga maitsestatud vees 5-6 minutit ning kurna. 
  3. Lõika punane sibul ja seller väikesteks tükkideks ning baklažaan ja suvikõrvits kuubikuteks. Kuumuta suure poti sees õli, lisa sibul, seller, purustatud küüslauk ja näpuotsatäis soola. Sega ja prae umbes 3-4 minutit.
  4. Lisa suvikõrvits, baklažaan ja ürdisegu. Kata pott kaanega ja lase keskmisel kuumusel 3-4 minutit küpseda.
  5. Lisa hakksoja ja sega põhjalikult. Küpseta 2-3 minutit.
  6. Lisa palsamiäädikas, tomatid ja tomatipüree, seejärel kata pott kaanega ja lase segul madalal kuumusel 10-15 minutit küpseda.
  7. Bešamellkastme tegemiseks lisa kolmandasse keedunõusse margariin ja soojenda madalal kuumusel, kuni see on täiesti sulanud.
  8. Lisa jahu ja sega põhjalikult paar minutit. Võta maitsestatud piimasegu ning vala läbi sõela vähehaaval jahusegule, sega põhjalikult.
  9. Kui kogu piim on ära kasutatud ning tulemuseks on kreemine kaste, siis lisa juustuse maitse saamiseks veel ka maitsepärm ja soovi korral veganjuust. Sega põhjalikult.
  10. Lase ahjul kuumeneda 180 kraadini. 
  11. Võta nelinurkne ahjunõu ning aseta sinna kiht-kihi haaval kõigepealt raguu, seejärel bešamellkaste ja lasanjepasta plaadid. Viimase kihina lisa bešamellkaste.
  12. Küpseta lasanjet ahjus 45 minutit. Head isu!

Retsepti ja pildi allikas: Avantgarde Vegan

Kommenteeri: