Loomus: Jaanid ikka lihavabalt! + RETSEPTID

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus ja Loomuse programm Taimsed Valikud kutsuvad jaane nii looma- kui ka keskkonnasõbralikult veetma ning valima täistaimsed pühadetoidud.

“Kliimamuutused on kohal, mistõttu vajab toidujulgeolek ümbermõtestamist ning toidusüsteem muutmist,” ütles Taimsete Valikute kampaania “Kahvliga kliimamuutuste vastu” projektijuht Sanne Org. “Pühad vegantoiduga on suurepärane võimalus teha nii loomadele, endale kui looduskeskkonnale jaanidel kingitus,” jätkas Org.

Iga aastaga on jaanilaua katmine maitsva veganitoiduga järjest lihtsam – erinevate lihaasendajate ja veganišašlõkkide valik on nii mitmekülgne, et paljud pole ilmselt neid jõudnud veel kõiki ära katsetadagi. Samas võib veganšašlõkki teha ka ise kasutades sojakotlette (vt allpool olevat retsepti). Ent rõhutame ka, et sel aastal on tuleoht eriti suur, mistõttu võib olla vajalik hoiduda tule tegemisest ning pühadetoidudki lõkketulel küpsetamiseta planeerida.

Kutsume kõiki liituma Facebooki üritusega “Lihavabad jaanid 2023” ja teisigi ühinema kutsuma, et veeta looma- ja keskkonnasõbralikud jaanid!

RETSEPT: Vahemere inspiratsiooniga koorene šašlõkk

Retsept ilmus ka ajakirja Vegan suvenumbris, kust leiab 20+ suvist veganretsepti.

Retsepti autor: Sanne Org
Pilti autor: Helen Nurmsoo

Kogus: 3–4

Koostisosad

8 kuivatatud sojakotletti + nende keetmiseks vett
400 g maitsestamata sojajogurtit
5 küüslauguküünt
1 sibul (rõngasteks viilutatud)
2 spl sojakastet
2 spl sidrunimahla
1 spl suitsupaprikat
1 spl kaneeli
1 tl Cayenne’i pipart
1,5 tl soola
1 spl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl musta pipart
pisut riivitud muskaatpähklit
peotäis hakitud peterselli

Valmistamine

1. Valmista ette sojakotletid. Lase vesi potis keema, lisa kotletid ja keeda 10 min. Nõruta kotletid ja pigista neist võimalikult palju vett välja.
2. Marinaadi tegemiseks sega anumas, kus plaanid kotlette marineerida, kokku kõik ülejäänud koostisosad. Lisa keedetud sojakotletid ning lase üle öö marineerida.
3. Marineeritud šašlõkki valmista nii nagu enim meeldib: grilli grilli peal või prae pannil.

RETSEPT: Kinoasalat

Retsepti ja pildi autor: Sanne Org

Koostisosad:

Salat:

250 g kinoad, valmistada vastavalt pakile
1 purk artišokid õlis (~314 g net), tükid veel omakorda väiksemaks hakkida
1 purk kikerherned, nõrutatud ja vee alt läbi lastud
1 keskmine sibul, hakitud
1 punane paprika, hakitud
paar suurt peotäit peterselli lehti, peeneks hakitud

Kaste:

4 spl õli
3 spl sidruni mahla
0,5 spl valget palsamiäädikat
3 küüslauguküünt, peeneks hakitud
1,5 tl pipart
1 tl soola

Valmistamine

1. Valmista kinoa vastavalt pakile ja lase jahtuda.
2. Haki kõik salati koostisosad ja sega kausis kokku.
3. Eraldi nõus sega kokku kastme koostisosad, ning lisa salatile ja sega läbi.

Kommenteeri: