Parim õhtusöök vihmaseks sügisõhtuks – püreesupp

Püreesupid on mõnus viis, kuidas süüa rohkem köögivilju, katsetada erinevate maitsete ja vürtsidega ning teha midagi kiiret, ent samas lihtsat.

Püreesuppide tegemine on lihtne, lisaks tavalisele pliidile on vaja vaid kann- või saumiksrit. Kui kasutad kannmiksrit, siis pead olema ettevaatlik, et supp oleks enne blenderdamist piisavalt jahtunud, sest kannmikser võib minna katki, kui supp on liiga kuum. Peale blenderdamist saad supi vajadusel uuesti kuumutada. Kui soovid mõnusat röstitud köögiviljade maitset, siis vajad ka ahju. Kuna kõik koostisosad blendertatakse lõpus kokku, siis ei pea ka supi valmistamisel nägema vaeva, et kõik tükid ühesuurused oleksid. 

Mõnusa kreemise konsistentsi saavutamiseks on kõige lihtsam kasutada tärkliserikkaid köögivilju, nagu porgand, kartul, bataat ja kaalikas, või kaunvilju, nagu oad, kikerherned ja läätsed. Viimased teevad supi ka toitvamaks ja valgurikkamaks. Alternatiivina võid lisada suppi ka taimset toidukoort, nt Planti või Alpro tooteid.

Supi serveerimisel sobib ideaalselt peale nõrutada kookospiima või taimset koort. Lisaks võib supile lisada kõrvitsaseemneid, röstitud sibulahelbeid, krutoone või värskeid ürte. Kui soovid eriti toitvat suppi, siis võid lisada ka tofukuubikuid.

Toome Sulle inspiratsiooniks nelja eriti mõnusa püreesupi retsepti, ent püreesupi tegemine on suurepärane võimalus katsetada ja ära kasutada köögiviljad, mis Sul parasjagu juba olemas on. Seega võid retseptides teha julgelt muudatusi.

Porgandi-ingverisupp

Vaja läheb:

  • 1 sp neitsioliiviõli
  • 160 g hakitud mugulsibulat
  • 3 küüslauguküünt, purustatud
  • 100 g hakitud porgandeid
  • 1,5 tl riivitud värsket ingverit
  • 1 spl õunaäädikat
  • 600-800 ml köögiviljapuljongit
  • meresool ja värske must pipar
  • soovi korral maitsestamiseks ja kaunistamiseks vahtrasiirupit, kookospiima, pestot.

Kuidas teha?

  1. Kuumuta oliiviõli suures potis. Lisa sibulad ning näpuotsatäis soola ja pipart. Prae aeg-ajalt segades umbes 8 minutit, kuni sibulad on pehmed.
  2. Lisa potti purustatud küüslauguküüned ja hakitud porgandid ning küpseta aeg-ajalt segades veel umbes 8 minutit.
  3. Sega sisse ingver, seejärel õunaäädikas ja 3-4 tassi puljongit sõltuvalt soovitud konsistentsist. Keeda, kuni porgandid on pehmed ehk umbes 30 minutit.
  4. Lase veidi jahtuda ja blenderda supp saumiksri või blenderiga ühtlaseks. Maitse ja vajadusel lisa maitseaineid. Soovi korral lisa vahtrasiirupit.
  5. Serveeri soovi korral kookospiima ja/või pestoga.

Originaalretsept: Love & Lemons

Lihtne tomati-basiilikusupp

Vaja läheb:

  • 1 spl oliiviõli
  • 1 suur valge sibul, viilutatud
  • 6 küüslauguküünt, hakitud
  • 1,2 kg tomateid
  • 10-12 suurt basiilikulehte või 2 tl kuivatatud basiilikut
  • 0,5 tl kuivatatud punet
  • 400 ml köögiviljapuljongit
  • maitse järgi soola ja pipart, kui soovid vürtsikamat, siis tšillipipart
  • kaunistamiseks võib peale niristada ka taimset toidukoort.

Kuidas teha?

  1. Kuumuta paksu põhjaga potis õli, hauta sibulat umbes 7 minutit, kuni sibul on pehme. Lisa küüslauk kuumuta veel umbes minut.
  2. Lisa ülejäänud koostisosad: tomatid, basiilik, pune, näputäis soola ja pipart ning puljong.
  3. Kata pott kaanega, alanda kuumust ja hauta 15 minutit.
  4. Kui supp on valmis, lase 10 minutit jahtuda. Püreesta supp saumiksri või blendriga.
  5. Soovi korral lisa veel soola ja/või pipart.
  6. Serveeri tilgakese vegankoore, basiiliku ja värske pipraga. Kui soovid natuke vürtsikamat suppi, siis võid lisada ka tšillihelbeid.

Originaalretsept: Simple Veganista

Kuldne köögiviljasupp

Vaja läheb:

  • 1 suur mugulsibul, hakitud
  • 2 küüslauguküünt, hakitud
  • 1 spl oliiviõli
  • 2 sellerivarsi, hakitud
  • 4 suurt porgandit, kooritud ja riivitud
  • 1 suvikõrvits, tükeldatud või riivitud
  • 1 brokoli, hakitud
  • 1 suur lillkapsas, hakitud
  • 3 keskmist kartulit, kooritud ja tükeldatud
  • 420 g valgeid ube, loputatud
  • 1,2 l köögiviljapuljongit
  • 400 ml vett
  • 1 loorberileht
  • 1 spl jahvatatud kurkumit
  • 2 tl magusat suitsutatud paprikat
  • 1/8 tl jahvatatud cayenne’i pipart
  • 2 tl soola
  • 11 g maitsepärmi
  • kaunistuseks võid lisada värsket hakitud murulauku.

Kuidas teha?

  1. Kuumuta suures potis õli. Lisa sibul, küüslauk ja seller ning hauta 3-5 minutit keskmisel kuumusel.
  2. Lisa ülejäänud köögiviljad, oad, vedelikud ja kõik vürtsid. Sega korralikult läbi ja keeda 20 minutit.
  3. Sega sisse maitsepärm ja hauta veel 10 minutit.
  4. Eemalda tulelt, lase natuke jahtuda ja püreesta.
  5. Lisa maitse järgi soola ja pipart. Kaunista värskelt hakitud murulauguga.

Originaalretsept: A Spicy Perspective

Röstitud köögivilja supp röstitud kõrvitsaseemnetega

Vaja läheb:

  • 2 tl oliiviõli
  • 1 punane sibul, hakitud
  • pool pudelkõrvitsat, kooritud ja lõigatud 2 cm tükkideks, seemned jäta röstimiseks alles
  • 2 paprikat, puhastatud ja neljaks lõigatud
  • 1 jalapeno, puhastatud ja poolitatud
  • 2 porgandit, kooritud ja lõigatud 2 cm tükkideks
  • 6 küüslauguküünt, kooritud
  • 0,5 tl jahvatatud köömneid
  • 0,5 tl paprikapulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl jahvatatud pipart
  • 750 ml köögiviljapuljongit
  • 200 ml kookospiima

Röstitud pudelkõrvitsa seemned

  • poole pudelkõrvitsa seemned
  • 1 tl oliiviõli
  • 0,25 tl jahvatatud köömneid
  • 0,25 tl paprikapulbrit
  • 0,25 tl küüslaugupulbrit
  • 0,25 tl sibulapulbrit
  • 0,25 tl soola
  • 0,25 tl värsket jahvatatud pipart

Kuidas teha?

  1. Sega köögiviljad koos oliiviõli ja vürtsidega. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180 ° C juures 30 minutit või kuni kõrvits ja porgand on piisavalt pehmed, et kahvliga hõlpsalt läbi torgata. Sega 1-2 korda köögivilju küpsetamise ajal.
  2. Seni kuni köögiviljad on ahjus, puhasta pudelkõrvitsa seemned, sega õli ja maitseainetega ning lisa ahju küpsetuspaberiga kaetud plaadil 15 minutiks või kuni seemned on kuldsed ja krõmpsud. Sega üks kord küpsemise ajal.
  3. Kui köögiviljad on valmis, lisa need koos köögiviljapuljongi ja kookospiimaga suurde potti ning püreesta saumiksriga.
  4. Kuumuta uuesti, serveeri koos kookoskoore ja röstitud kõrvitsaseemnetega ning naudi!

Originaalretsept: Pick Up Limes

MTÜ Loomus jagab igal laupäeval Loomuse sotsiaalmeedias veganretsepte, et tutvustada taimsete toitude põnevat maailma. Sealt leiad teisigi mõnusaid retsepte, mida sügisõhtutel katsetada. Lisame retseptid ka “Taimsete valikute” kodulehele.

Kommenteeri: