Purukook

Põhi:

  • 260 g jahu (retseptis kasutatud nisujahu)
  • 150 g suhkrut (retseptis kasutatud valget)
  • 125 g taimset margariini
  • 1 tl vanillipulbrit
  • 1 ampull rummiessentsi
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl soodat
  • 1 spl söögiäädikat
  • 150 ml taimset piima (kasutatud Alpro mandlipiima)
  • Sidrun
  • Meelepärane moos

Puru:

  • 100 g taimset margariini
  • 3 spl suhkrut (siin võib kasutada ka pruuni suhkrut)
  • 75-100 g jahu

Kuidas teha?

  1. Pane eelnevalt ahi 180 kraadi peale sooja.
  2. Põhja jaoks mikserda kokku toasoe margariin ja suhkur. Pane kokku sooda ja äädikas ning lisa see segule. Mikserda. Lisa jahu, vanillipulber, sool ja toasoe piim ja mikserda veel. Viimasena riivi sisse veidi sidrunikoort ja segades rummiessents.
  3. Määri koogivorm margariiniga üle ja kalla segu vormi. Pane ahju 20-ks minutiks.
  4. Puru jaoks kalla kõik koostisosad kaussi ja mudi näppudega kogu sisu puruks.
  5. Võta koogi põhi ahjust välja, määri peale moos ja lisa puru. Pane tagasi ahju ja küpseta veel 25-35 minutit.
  6. Torka lõpu eel hambatikk läbi koogi. Kui tainas jääb tiku külge, siis küpseta veel 10 minutit ja kontrolli uuesti. Kui midagi tiku külge ei jää, võta kook ahjust välja ja jäta jahtuma. Kook küpseb jahtudes edasi.

Märkused:

  • Kogused on ~22 cm läbimõõduga koogivormi jaoks.
  • Koogi põhi on pigem magus, seega kui soovid tasakaalu, lisa peale hapukamat moosi.
  • Ära karda äädikat! Koogile selle koguse juures mingit maitset ei jää, tegu on vanakooli nipiga ja kook kerkib piisavalt nii, et küpsetuspulbrit polegi vaja. See on hea nipp ka siis, kui küpsetuspulber on kodus otsa saanud. Kui aga ei soovi seda kasutada, siis asenda sooda ja äädikas 2 tl küpsetuspulbriga. Võid panna 3, et ikka päris kindel olla.

Retsept ja pilt: Janika Viesemann-Hiiepuu

Kommenteeri: