RETSEPTID | Värsked salatid grilli kõrvale

Retseptide autor: Lene Otenurm

Peagi jõuavad kätte jaanid ning grillhooaeg on juba täies hoos. On aeg söed kuumaks kütta ning ära proovida, milline vegan šašlõkk on parim! Kuid hea roa teeb veel paremaks mahlane värske salat. Kui sina oled see, kel harjumuseks salat poeletilt valida, siis proovi see aasta maitsev salat ise meisterdada, sest nagu vanasõna ütleb: ise tehtud, hästi tehtud!

Grillsalat granaatõunaga 

Granaatõunaseemned on suurepärane koostisosa, mida salatile lisada. Magusalt hapud ja mahlakad väikesed seemned, mis hamba all lõhkevad kui granaat, on tõeline värskuse pomm, mis sobib hästi klassikalise tomati-kurgi-sibula komboga. 

• 250 g kirsstomateid 
• 0,5 pikka kurki 
• 1 suur punane sibul 
• 0,5 granaatõuna 
• 50 g salatisegu 
• 2 spl palsamiäädikat 
• Soola ja pipart maitse järgi 

Haki sibul peeneteks viiludeks, sega äädikaga ja aseta kõrvale. Lõika tomatid pooleks ja viiluta kurk. Puhasta granaatõun. Lisa seemned kaussi koos tomati, kurgi ja salatiga. Sega juurde sibul koos äädikaga ning maitsesta soola ja pipraga. 

Coleslaw 

Vana hea kapsasalat ei vea kunagi alt. Kuigi enamik inimesi on vähemalt korra elus seda maitsnud, siis tasub ka valmistamine ära proovida, sest selle salati tegemine pole mitte ainult lihtne, vaid ka soodne. Mõnus krõmpsuv salat šašlõki kõrvale ning miks ka mitte grillburgeri vahele!

• 300 g värsket kapsast 
• 1-2 keskmist porgandit 
• 200 g vegan majoneesi 
• 2 tl Dijoni sinepit 
• 1 tl sidrunimahla
• Soola ja pipart maitse järgi

Haki kapsas peeneteks ribadeks. Riivi või viiluta porgand tikkudeks. Sega köögiviljad majoneesi, sinepi ning sidrunimahlaga. Maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral lisa juurde purustatud küüslauku või peterselli.

Küüslaugune oasalat

Kaunviljadest ei saa vist kunagi liialt. Maitsvad, tervislikud ning vitamiinirikkad oad võiksid iga päev toidulaual olla. Kui ei oska ubadega midagi peale hakata, saab need alati salatisse pista. Nii saab kõhu täis isegi siis, kui ainus veganvalik grillõhtul on köögiviljad. 

• 240 g võiube 
• 140 g mungoaidusid
• 100 g spinatit 
• 4 spl oliiviõli (või muud toiduõli)
• 2 küüslauguküünt 
• 1 tšillikaun 
• Soola ja pipart maitse järgi

Pese ja kurna võioad. Lisa hulka idud, spinat ja õli. Haki küüslauk ja tšilli hästi peeneks ning sega juurde. Maitsesta soola ja pipraga. 

Kommenteeri: