Taimsed kalakotletid Kalamata kastmega

Kotletid:

  • 2 sl õli
  • 300 g juursellerit
  • 250 g kapsast
  • 2 kuhjaga tl kuivatatud tilli
  • 1 tl soola
  • purustatud musta pipart
  • 3 nori lehte
  • 120 ml kuuma vett
  • 400 g purk kikerherneid
  • pakk riisipabereid (100 g)

Paneering:

  • 5 kuhjaga sl tempura jahu
  • 120 ml külma vett
  • riivsaia

Kaste:

  • 150 g päevalilleseemneid
  • 120 ml Kalamata oliivide marinaadi (punakas)
  • 1 sl sojakastet
  • ½ tl soola
  • 1 sl õunaäädikat või valge veini äädikat

Kuidas teha?

  1. Vala kuumale pannile õli. Lisa kooritud ja väikesteks tükkideks lõigatud juurseller. Prae minut-paar. Lisa väikesteks ribadeks lõigatud kapsas, till, sool ja purustatud must pipar. Prae paar minutit. Keera nori lehed võimalikult tihedalt rulli (hästi peenikeseks “sigariks”) ning lõika ribadeks. Lisa noriribad pannil praadivale segule. Sega kõik läbi ja vala peale kuum vesi. Kuumuta segu mõned minutid, kuni kapsas on juba pehmem. Kurna ja loputa kikerherned ning tee need kergelt kahvliga puruks (mitte pudruks, aga natuke rohkem katki). Lisa kikerherned pannil praadivale segule. Sega kõik hoolikalt läbi, prae minutike ja eemalda pann tulelt.
  2. Nüüd on aeg riisipaberid ette valmistada. Vala suuremasse kaussi keevat vett. Leota igat riisipaberit paar minutit, kuni need on pehmemad ja rullitavad. Mina leotasin korraga kolm riisipaberit ja kui hakkasin neisse täidist mässima, panin järgmised kolm likku. Aseta iga leotatud riisipaberi keskele kuhjaga supilusikatäis pannil valminud täidist. Keera vasak ja parem riisipaberi külg täidise peale ning seejärel keera ülemine ja alumine ots täidise peale. Sul peaks tekkima väike täidetud ruuduke nagu pildil olev kotlet. Sega ühes kausis tempura jahu veega läbi ja teisse kaussi pane riivsai valmis. Kasta kotlet kõigepealt tempura segusse ja seejärel riivsaia sisse. Jälgi, et kotlet saaks ilusasti mõlemalt poolt paneeritud. Prae kotlette kuumal pannil õlis, kuni need on mõlemalt poolt krõbedad. Võid neid ka ahjus küpsetada. Siis jäävad nad ainult palju kahvatumad ja ka natuke kuivemad, kuid maitsevad ikka hästi.
  3. Kastme jaoks keeda päevalilleseemneid 15 minutit. Kurna seemned ja blenderda koos ülejäänud koostisainetega ühtlaselt kreemjaks kastmeks. Serveeri koos kotlettidega.

Retsept ja pilt: Sandra Vungi (Taimetoit)

Kommenteeri: