UURING: liha asendamine ubadega on kasulik luudele
Uues uuringus leiti, et punase ja töödeldud liha asendamine kaunviljadega annab sama palju valku ja on luude tervisele kasulik.
Hiljuti ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud Helsingi ülikooli põllumajandus- ja metsandusteaduskonna uuringus uuriti herneid ja ube sisaldavate toitude menüüsse lisamise võimalikke eeliseid. Üleminek taimsetele valkudele mitte ainult ei säilita asendamatute aminohapete omastamist, vaid ei avalda ka kahjulikku mõju luu ainevahetusele.
Uuring toob välja punase ja töödeldud liha tarbimise vähendamise olulisust keskkonnasõbralikuma toitumise saavutamiseks. Samal ajal rõhutatakse, et kaunviljade, nagu herneste ja ubade, tarbimise suurendamine on valkude kättesaamise kohapealt hea valik.
Uuringusse, mida nimetatakse BeanMani uuringuks, kaasati 102 Soome meest ja uuring kestis kuus nädalat. Üks rühm järgis toitumiskava, mis sisaldas 760 grammi punast ja töödeldud liha nädalas, mis võrdub 25 protsendiga nende valgu kogutarbimisest ja esindab Soome meeste keskmist valgutarbimist. Teine rühm järgis kava, mis keskendus kaunviljadel põhinevatele toiduainetele, peamiselt hernestele ja ubadele.
Loe lähemalt VegNews portaalist.