Vegan linnupiimakommid
Vaja läheb:
• 240 grammi konserveeritud puuvilja (näiteks aprikoosi)
• 150 grammi India pähkleid või päevalilleseemneid
• 100 grammi suhkrut
• 1 väikese sidruni mahl (umbes 40 milliliitrit)
• 30 grammi kookosõli
• 2 teelusikat jahvatatud ingverit
• 0,5 teelusikat jahvatatud kardemoni
• näpuotsatäis soola
• 1 supilusikat (15 grammi) agar-agari pulbrit
• 250 milliliitrit vett
• 300 grammi šokolaadi glasuurimiseks
• taimset piima šokolaadi vedeldamiseks*
Valmistamine:
1. Leota India pähkleid või päevalilleseemned üle öö külmas vees või paar tundi kuumas vees.
2. Loputa leotatud pähklid või seemned ning aseta blenderisse. Lisa blenderisse konserveeritud puuvili, suhkur, sidrunimahl, kookosõli, ingver, kardemon ja sool ning töötle kreemjaks. Vala püree segamiskaussi.
5. Vala keedupotti vesi ja agar-agari pulber. Osa veest võib asendada ka puuvilja konservist ülejäänud siirupiga, et rohkem maitset anda. Lase keskmisel kuumusel keema minna, samal ajal aeglaselt segades. Segamist jätkates, keeda täpselt üks minut.
7. Lisa kuumutatud agar-agar kreemile ja mikserda kiiresti ühtlaseks. Vala segu kandiliste äärtega nõusse (näiteks leivavormi). Seejärel aseta vorm külma kohta tarduma.
9. Kui segu on täielikult ära tardunud, aseta vorm tagurpidi lõikelauale ja raputa, kuni segu välja kukub. Lõika oma soovi järgi ühtlase suurusega tükkideks.
10. Sulata veevannil 100 grammi kaupa šokolaadi. Kasta kommid ükshaaval kahvli abil sulanud šokolaadi sisse ja üleliigne šokolaad eemalda noaga. Aseta šokolaadi kastetud kommid küpsetuspaberile või muule taolisele pinnale.
*Kui šokolaad korduva sulatamisega liiga kuivaks ja tahkeks muutub, võib segada sisse taimset piima, et glasuurimist lihtsamaks teha.
Retsept ja pilt: Taavi Heinoja