Vegan “merekarbi” hautis
Kreemine põhi:
- 65 g india pähkleid, 2-4 tundi vees leotatud
- 180 g maitsestamata sojapiima (või muud taimset piima)
Seened:
- 1 spl taimset võid või oliiviõli
- 230g valgeid aedšampinjone, tükeldatud
- 1 küüs küüslauku, hakitud
- 1 tl tamari kastet
Supi põhi:
- 2 spl vegan võid või oliiviõli
- 1 keskmine sibul, hakitud
- 2 varsselleri vart, hakitud
- 2 keskmist porgandit
- 2 küüslaugu küünt, hakitud
- 1 tl kuivatatud tüümianit
- 120 ml valget veini
- 940 ml köögiviljapuljongit
- 3 spl nisujahu
- 2 keskmist kartulid, kooritud, tükeldatud (russet sorti)
- 2 loorberilehte
- 2 tl kombu (pruunvetika) helbeid
- 1 tl Himalaya soola
- 1 spl värskelt pressitud sidrunimahla
- Värsket pipart
Kuidas teha?
Kreemine põhi:
- Nõruta india pähklid
- Blenderda sojapiim ja india pähklid (ilma leotusveeta) kuni segu on väga ühtlane
- Jäta seisma.
Seened:
- Aja soojaks keskmisel kuumusel suur pott, lisa või.
- Kui kuum, lisa seened, pruunista kuni vedel imbum (umbes 3 minutit).
- Lisa küüslauk ja sojakaste.
- Pruunista kuni seened on pehmed ja kergelt pruuni (umbes 2 minutit).
- Eemalda seened potist ja aseta kõrvale.
Supi põhi:
- Võta seente pruunistamiseks kasutatud pott.
- Kuumuta või keskmisel kuumusel.
- Lisa sibul ja pruunista kuni sibul on läbipaistev (umbes 2-3 minutit).
- Lisa seller, porgandid, küüslauk ja tüümian. Pruunista kuni köögiviljad on pehme (umbes 5-7 minutit).
- Lisa vein. Kui keema läheb, keera kuumus madalamaks. Kuumuta veel 3-5 minutit pidevalt segades.
- Raputa jahu köögiviljadele ja sega pidevalt 30-60 sekundit.
- Sega sisse puljong ning lisa kartulid, loorberilehed, kombuhelbed ja sool.
- Keeda 10-15 minutit kuni kartulid on pehmed.
- Eemalda loorberilehed.
- Keera kuumus madalamas ja sega aeglaselt sisse india pähkli ja sojapiima segu. Keeda 3-4 minutit ja eemalda kuumuselt.
- Sega sisse seened, sidrunimahl ja värskelt jahvatatud pipar.
- Serveeri värske peterselli ja kreekeritega.
Pilt ja retsept: Vegan Huggs