Vegan toidutrendide esikümme aastal 2020

2019 oli vegantoidu jaoks oluline aasta – nägime taimsete toitude buumi nii Eestis kui ka välismaal. Ka ei näita tarbijate isu vegantoidu järele mingisugust vähenemise märki – uusi vegankohti ja -kaupa tuleb turule juba igapäevaselt. 2020. aasta on valmis tooma hoopis rohkem taimset toitu palju rohkematele taldrikutele, seda kõike maitsvatel ja uuenduslikel viisidel. Programmi “Taimsed valikud” meeskond toob teile toidutrendide esikümne ennustused aastaks 2020. 

1. Olulisim trend lihatoodetes: taimne “kana” 

Kui 2019 oli veganburgeri aasta, siis 2020 on tõenäoliselt vegankana aasta. Mistahes kujul sa seda ka ei eelistaks – praekana, tiivad või nagitsad – vegankana revolutsioon on saabumas. Isegi mitmed ülemaailmsed ketid, sh näiteks KFC, juba katsetavad vegankanaga, kuid seda on näha mujalgi. Vegankana saab Eestis näiteks Rohe kohvikus ja Bopp kohvikus.

2. Olulisim trend piimatoodetes: kaer (jälle) 

Fakt: kõik, mida suudab teha liha või piim, seda suudab kaer teha sama hästi ja pareminigi. Kaer oli toidutrendide esikümnes 2019. aastal ja on siin ka 2020. aastal. Kaerapiimast on juba paljud kuulnud, et nüüd tehakse juba kaerast ka jogurtit, toidukoort, kotlette ja palju muud. Näiteks rebitud kaerast saab teha väga head kreemist rebitud kaera suppi.

3. Olulisim trend kiirtoidus: rohkem liha ja juustu! 

Kui 2019 oli igal juhul tulvil vegankiirtoidu valikuid, siis 2020. aastal näeme isegi rohkem leidlikke valikuid. Eeldatavalt tuleb veel burgereid nagu Impossible ja Beyond Meat. Ootame veganikana ja -vorste. Ent tähtsaim tõusev kiirtoidutäht 2020. aastal võib olla hoopis veganijuust. Toiduketid nägid 2019. aastal olulist edu veganlihaga ning tarbijad tahavad täielikku veganitoitu nagu veganjuustuburgerid ja -pitsa. Väga head juustuburgerit saab näiteks Veg Machine Baltas ja Toit’sist.

4. Olulisim trend, millel silma peal hoida: veganmuna

Veganalternatiiv munapudrule, praemunale, ​quiche’ile, ​isegi veganversioon kõvaks keedetud munadest tuleb taldrikutele 2020. aastal rohkem kui kunagi varem. Väga populaarne on ka kikerhernestest tehtud omlett, mida saab näiteks vegankohvikust Inspiratsioon. Veganmuna leiab ka näiteks Telliskivi Rahva Raamatu resto&poe menüüst.

5. Enim elavust tekitav kategooria: veganjuust 

Ehkki kindlasti näeme rohkem juustuvalikuid burgerites ja pitsadel, on see kõigest hiiglasliku juustuviilu tipp. Väiketootjate brie, cheddari jagouda laadsetest veganjuustudest määritavate kreemjate juustude ning pudiseva vegan feta ja ricottani. Seadke oma juustulauad valmis! Kui oodata ei jaksa, siis sea sammud Vegan Restorani V, kus on menüüs juustune suupistevalik, mis sisaldab muuhulgas veganjuustupalle, veganhalloumi ja veganfetat.

6. Olulisim trend snäkkides: lehmapiimavaba šokolaad 

Mõnda aega pidime leppima tumeda šokolaadiga. Viimastel aastatel oleme näinud ka taimseid piimašokolaade, näiteks riisipiimast, ökopoodides ja mõnes suuremas toidupoes, ent arvatavasti on 2020. aasta jõuludeks juba suur valik kõikides poodides.

7. Olulisim trend magustoitudes: veganpagariärid 

Muidugi on juba praegu laialt veganipagaritooteid saadaval, kuid neid tuleb juurde. Õnneks on süsivesikud tagasi moes, sest värske krõbe sai ja croissant​, makroonid ning kõik, mis sinna vahele jääb, on tulekul. Väga häid veganpagaritooteid saab näiteks Tartus Fresko kohvikust ja Tallinnas Rohe kohvikust.

8. Olulisim trend vegansöögikultuuris: Prantsuse toit

Ehkki võib olla raske ette kujutada veganlikke variante Prantsuse klassikalistest roogadest nagu​ foie gras või veise-bourguignon, siis tänapäeval on võimalik kõigest teha veganitele sobilik versioon ning parimad kokad juba lähevad trendiga kaasa. Veganversioon​ foie gras’​st on juba saadaval New Yorkis ja Pariisis, küllap see jõuab peagi ka Eestisse.

9. Olulisim uuendus: ubadel põhinevad tooted 

Oad on veganköögis tavalised, kuid nüüd on need kõrgtehnoloogilised. Populaarne Beyond Meat on hernepõhine ja ettevõte plaanib kasutada teisi oapõhiseid valguallikaid oma tulevases tootearenduses. Samuti võib edaspidi näha ube supermarketite riiulitel ja kiirtoidumenüüdes. Põnevaid variante saab proovida näiteks Tallinnas VegMachine’is ja Pärnus Krooni kohvikus.

10. Olulisim trend köögiviljades: roheline on tagasi 

Köögiviljamaailmas on viimastel aastatel esinenud trende, mis teinekord tavapärasest erinev. Näiteks oli mõnda aega palju elevust lillade juurikate ümber ja lillkapsas oli igalpool alates saiast ja pastast kuni pitsakoorikuni. Nüüd on tuttav roheline tagasi, alates lihtsatest salatitaimedest kuni tugevamate rohelise köögiviljadeni. Hoidke ka silma peal rohelistel köögiviljadel nagu herned ja brokoli ning muidugi vägev rooskapsas, millest saab rohelisel 2020. aastal laua kese.

MTÜ Loomuse poolt eestveetav “Taimsed valikud” on toitlustusettevõtetele suunatud programm, mille eesmärk on suurendada vegantoidu valikut ja nähtavust Eesti toidukohtades. Programmiga liitumise eeltingimuseks on rikkalik täistaimne menüü, mille puhul kliendil on vegantoidust võimalik saada võrdväärne elamus tavatoidu eelistajaga. Programmiga liitunud söögikohad tunneb ära oranž-rohelise kleebise “Vegansõbralik – vegan friendly” järgi”. Tänaseks on programmiga liitunud juba üle 50 söögikoha üle Eesti – Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Kärdlas, Pärnus, Põlvas, Võrus ja isegi Mäekülas.

Tõlkis: Silja Olesk

Toimetas: Anu Tensing

Allikas: Livekindly

Kommenteeri: