Vegan vastlakuklid kiivikreemi, kirsside ja martsipaniga

Vaja läheb:
Pärmitaigna jaoks

• 1,5 dl vett
• 20 g kookosõli
• 3 g kuivpärmi
• 1 tl kardemoni
• 0,5 dl suhkrut
• 250 g nisujahu
• 1/4 tl soola
• 0,5 tl küpsetuspulbrit
• määrimiseks 2 spl taimset piima

Martsipani- ja kirsitäidise jaoks

• 50 g martsipani
• 150 g külmutatud kirsse
• 1 tl maisitärklist
• 1,5 spl roosuhkrut

Kiivikreemi jaoks

• 3 kiivit
• 1 tl agar-agar pulbrit
• 2,5 dl kookoskreemi või -piima tahket osa (vähemalt 24 t külmikus seisnud)

Valmistamine:
Pärmitaigen

1. Pane potti vesi ja õli ning soojenda kergelt vett kuniks õli on sulanud ning vedelik 40-kraadine. Kui vedelik on kuumem, oota, et see jahtuks (liiga kuum vesi võib pärmiseened hävitada). Lisa juurde kuivpärm, kardemon ja 1 spl suhkrut. Vispelda segamini ja jäta paariks minutiks ootele, et pärm sulaks.
2. Pane suurde kaussi jahu, ülejäänud suhkur, sool ja küpsetuspulber. Kalla juurde pärmivedelik ning sõtku valmis taigen. See on valmis kui taigen tuleb käte küljest lahti ja muutub elastseks. Raputa peale jahu, kata kauss pealt kile ja rätikuga ning tõsta sooja kohta tunniks ajaks kerkima.
3. Kummuta taigen jahusele pinnale ning jaga taigen kaheksaks (saad 8 kuklit ca á 60 g). Veereta neid ühekaupa peopesa ja tööpinna vahel kuniks saad kenad ümmargused kuklid. Tõsta ahjuplaadile, kata pealt kilega (kergelt, et oleks ruumi kerkida) ja jäta sooja kohta tunniks ajaks kerkima.
4. Pintselda kuklid pealt piimaga ning küpseta 220-kraadises ahjus 12 minutit (või kuniks alt ja pealt tuntavalt pruunid). Võta ahjust ja jahuta.

Kiivikreem

1. Tükelda kiivid ja püreesta saumikseriga peeneks. Pane potti koos agariga, sega ühtlaseks ning kuumuta keemiseni. Keeda ca pool minutit ja tõsta jahtuma (jahuta seda 45-50-kraadini, kuid mitte kauem, sest agar-agar hakkab juba toatemperatuuril kiirelt tarretuma).
2. Mikserda kookoskreemi tahket osa, kuniks see on ühtlane ja kergelt õhuline. Piisab üsna lühikesest mikserdamisest (kui üle mikserdad, muutub kreem vedelamaks ja ei tahene). Sega juurde kiivimass ning aseta paariks tunniks külmkappi tahenema.

Martsipani- ja kirsitäidis

1. Pane kirsid sulama. Kalla sulanud kirsivedelik (ca 2-3 spl) topsikesse ning sega maisitärklisega. Kirssidele lisa suhkur ning pane potiga tulele. Kuumuta keemiseni, lisa tärklisevedelik ning kuumuta taas keemiseni kuniks tärklis pakseneb. Tõsta jahtuma.
2. Riivi martsipan jämeda riiviga.

Kuklite kokkupanemine

1. Lõika jahtunud kuklitel müts terava sakilise noaga maha ja kaabi välja saia sisu (mina kaabin saiatäidist ikka päris korralikult välja – et kukkel oleks eriti mahlane). Tõsta igasse kuklisse ca 1 tl martsipani. Kata see jahtunud kirsitäidisega (täpset mõõtu ei ole, jaga see kuklite vahel ära).
2. Pane kiivikreem kondiitrikotti, mille otsa oled kinnitanud sakilise või lainelise otsiku ning pritsi kirsitäidise peale kreem.
3. Kata kuklid pealt mütsikesega ning raputa peale tuhksuhkrut. Aseta kuni söömiseni jahedasse.

*Sellest kogusest saab 8 vastlakuklit.

Retsept ja pilt koos lisanõuannetega: Eva Pärtel

Kommenteeri: