Vegantoidukoolitusest

Tallinna Teeninduskoolis toimus 25.08 ProVeg Internationali toetusel Loomuse vegantoidu koolitus toitlustusprofessionaalidele, mida viisid läbi Grete Millner ja Triin Tõniste. Osalesid tippkokad mitmetest hinnatud restoranidest ja hotellidest, tootearendajad, pagarid, kondiitrid ning muud spetsialistid. Huvi oli nii suur, et kahjuks kõik soovijad seekord koolitusele ei mahtunudki.

Koolitus andis osalejatele võimaluse saada põhjalik ülevaade veganlusest, selle arengust Eestis ning mujal maailmas, erinevatest taimsetest toodetest ning taimsete toitude valmistamise eripäradest. Paljud soovisid koolituselt saada ideid veganvalikute laiendamiseks oma menüüdes ja õppida mitmekülgsemalt kasutama tuttavat ja vähemtuttavat vegan toorainet.

Sellesse ühepäevasesse koolitusse püüdsid koolitajad mahutada olulisemad teadmised ja praktikad oma kogemusest vegantoitlustuses, et julgustada toitlustuseksperte pakkuma oma külalistele mitmekülgseid, maitsvaid ja põnevaid taimseid toite. Koolitusel osalejaid said endaga kaasa mahuka teoreetilise materjali ning retseptikogu.

Osalejate sõnul soovivad nende külastajad üha enam taimseid valikuid. Vegantoit on populaarne nii eetilistel, tervislikel kui ka keskkonnaga seotud põhjustel. Seda valitakse ka lihtsalt põneva toiduelamuse otsinguil. Tihti soovib seltksond einestama minna restorani või kohvikusse, mis pakub vegan valikuid, kuna keegi seltskonnast on vegan ja ka temale tahetakse pakkuda samaväärset toiduelamust.

Pärast sisutihedat loengut järgnes praktiline osa, kus osalised said valmistada indoneesiapärast tempeht, läätsepalle, india pähklitest hapukoort, gluteenivabu šokolaadinööpidega küpsiseid, määrdevõiet, baklažaanigilu, veinikastet, marineeritud sojaspargleid ehk yubat, seenepasteeti ning tofu “kodujuustu” salatit. Erilist tähelepanu pälvis yuba oma uudsusega, osalejate lemmikuteks osutusid veel gilu, seenepasteet ja lihapalle imiteerivad läätsepallid.

Pisut koolitajatest:

Gretel on kogemust vegantoitlustuses üle 10 aasta. Ta on töötanud Mahemarketis, Bestselleris, Veganrestoran V-s. Hetkel võib leida teda askeldamas Rohe kohvikus ning Nihes. Grete on Loomuse liige, tegev mitmetes projektides ja Veganmessi korraldustiimis. Samuti on tal Turismi ja Restoraniettevõtluse kraad Mainori Ettevõtluskõrgkoolist.

Triinul on samuti ligikaudu 10 aastat kogemust: Bestseller, Veganrestoran V, Food For Life Projektijuht ja toitumiskoolitaja, Vigri kohvik, Rohe Kohvik (endine peakokk). Triinul on taimedepõhise toitumise sertifikaat Cornelli ülikoolist, ta on õppinud Tallinna Tehnikaülikoolis Toitlustuskorraldust ning täiendanud end mitmetel vegantoidu koolitustel mitmel pool maailmas. Triin on samuti Loomuse liige.

Oma põnevate toodetega toetasid koolitust ka Peas Out, Fiendly Vikings, Fermency ja Ajakiri Vegan.

5. detsembril toimub Telliskivis ka tasuta teoreetiline vegantoitlustuse koolitus, mis annab hea ülevaate erinevatest taimsetest võimalustest, nende lisamisest menüüsse ja taimse toidu turundamisest. Iga osaleja saab ligipääsu materjalile, mis sisaldab infot loomsete toodete asendamisest ja sobivatest koostisosadest, tarnijate infot, näidismenüüd, retsepte ja ülevaated veganluse põhimõtetest. Koolituse viivad taas läbi vegankokad Grete Millner ja Triin Tõniste ning koolitust toetab rahvusvaheline veganorganisatsioon ProVeg. Kui soovite koolitusel osaleda, siis palun andke sellest teada hiljemalt 3. detsembriks lingil tinyurl.com/Veg23dets. Kohtade arv on piiratud.

Kui soovid teha koostööd Taimsete Valikutega, siis võta meiega julgelt ühendust emailil anu@loomus.ee.

Kommenteeri: