Lihavaba laupäev: Kuidas ja millega asendada muna?

Eks meist enamuste jaoks on olnud muna kunagi tavapärane ning näiliselt asendamatu osa toiduvalmistamisest, alustades omletist ja ahjuroogadest magustoitudeni välja. Ent teadsid, et pannkoogid püsivad ilusti koos ka ilma munata, koogis on muna kergesti asendatav ning omletti saab teha ka taimsetest toitainetest? MTÜ Loomus programmi Lihavaba Laupäev raames toome mõned variandid, kuidas ja millega kergesti muna asendada. MTÜ Loomus jagab ka iga nädal Lihavaba Laupäeva raames sotsiaalmeedias täistaimseid retsepte ning kutsub üles oma toidulauda võimalikult palju taimse toiduga rikastama.

 1. Kikerhernejahu

Eks omlett on paljude jaoks tavapärane hommikusöök, ent mõnusat valgurohkem omletti saab teha ka täiesti munavabalt, nimelt kikerhernejaguga. Sega 3 kuhjaga spl kikerhernejahu ja 8 spl vett, lisa pipart ja soola vastavalt maitsele ning sega juurde ka sibulat, paprikat või muid köögivilju, mis tavapäraselt omleti sisse pannakse. Kui soovid kohevamat omletti, siis võib lisada ka natuke küpsetuspulbrit ja äädikat. Samamoodi võib asendada muna ka vormiroogades kikerhernejahust ja veest tehtud seguga. Kikerhernejahu saab nii ökopoodidest kui ka suurematest toidupoodidest. 

 2. Banaan

Muna võib kookidest või ka näiteks pannkoogitaignas asendada poole keskmise banaaniga. Banaan annab lisaks ka magusust ja mahlasust, ent kui soovid lisaks natuke kohevust, siis võib lisada taignale ka 1 tl küpsetuspulbrit ühe banaani kohta.

 3. Linaseemned ja chia seemned

Väga heaks sidujaks kookidesse muna asemel sobivad lina- ja chia seemned. Ühe muna asendamiseks sega 1 spl jahvatatud seemneid 3 spl veega ning lase seista mõned minutid, kuni segu muutub geeljaks. Sobib väga hästi tihedamatesse kookidesse ja küpsetistesse.

 4. Aquafaba ehk kikerhernevedelik

Aquafaba on kikerhernekonservis olev vedelik, mis esialgu võib tunduda kummaline asi, mis küpsetistesse panna, ent tegelikult asendab aquafaba muna väga hästi. Ideaalselt sobib see munavalge asendamiseks näiteks besees, 2 spl aquafabat asendab üht munavalget.

 5. Valge veini äädikas ja küpsetuspulber

Ühte muna saab küpsetistes kergesti asendada ka 1 spl äädika ja 1 tl küpsetuspulbriga. See lisab küpsetistesse ka mõnusat kohevust, mistõttu sobib ideaalselt kohevatesse kookidesse, muffinitesse ja pannkookidesse.

 6. Õunapüree

Küpsetistesse sobib sidujaks hästi ka õunapüree, asenda 1 muna umbes 60 ml püreega. Püree seob hästi, lisab küpsetisele mahlasust ja magusust, ent teeb taigna tihedamaks. Kui soovid rohkem kohevust, siis lisa ka küpsetuspulbrit. Õunapüree asemel võib proovida ka muidu puuviljapüreesid, näiteks ploomi oma.

7. Munaasendajad

Kui ise katsetada ei soovi, siis nii ökopoodidest kui ka suurematest söögipoodidest leiab juba kuivainete riiulist mitmesuguseid valmis munaasendajaid ( näiteks Orgran, Natura Egg Substitute, vEGGs).

Anu Tensing, Taimsed valikud (MTÜ Loomus)

Kommenteeri: