Sügisene bataadi-tofukook

Vaja läheb:

Musta oa brownie põhja jaoks

  • 300 g kuivatatud kivideta datleid
  • 250 g taimset koort või kookospiima (u 15% rasvasisaldusega)
  • 2 purki musti ube (480g, nõrutatud, loputatud)
  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 50 g nisujahu*
  • 50 g kakaopulbrit
  • 2 spl vahtrasiirupit
  • 2 spl linaseemneid
  • 6 spl vett

Bataadi korbi jaoks:

  • 350 g aurutatud bataati
  • 350 g siidist tofut
  • 250 g kookoskoort (u 24% rasvasisaldusega)
  • 100 g kookossuhkrut
  • 1 väike sidrun
  • 1 näpuotsatäis soola
  • 1 näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
  • 1/2 tl jahvatatud nelki
  • 1 tl kaneeli
  • 20 g tšiiaseemneid kaunistuseks
  • 15 g agar-agar pulbrit
  • 240 ml vett

Valmistamine:

  1. Leota datleid üle öö külmas vees või kaks tundi kuumas vees. Vett peaks olema nii palju, et datlid oleksid kaetud ehk umbes 300-350 ml. Jäta datlite leotusvesi alles.
  2. Jahvata linaseemned veskis või blenderiga peeneks, vala väikesesse kaussi ning lisa 6 spl vett. Sega kahvliga ja lase paar minutit seista.
  3. Aseta datlid (koos leotusvedelikuga), taimne koor, mustad oad, vahtrasiirup ja linaseemne “muna” segamisnõusse (kui kasutad saumikserit), köögikombaini või blenderisse. Töötle kõik ühtlaseks püreeks.
  4. Sulata tume šokolaad veevannil. Lisa sulatatud šokolaadile datli-oa püree ning vispelda saadud segu ühtlaseks. Sõelu juurde kakaopulber ja jahu ning vispelda ühtlaseks. Vala brownie segu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi.
  5. Küpseta tund 175 °C kuumusega ahjus. Gaasiahjuga tuleks küpsetamise keskel asetada veega täidetud kauss koogivormist allapoole. Lase põhjal jahtuda.
  6. Pane aurutatud bataat, siidine tofu, kookoskoor, suhkur, sidrunimahl, sool, muskaatpähkel, nelk ja kaneel segamisnõusse (kui kasutate saumikserit), köögikombaini või blenderisse ning töötle ühtlaseks. Lisa tšiiaseemned ja vispelda.
  7. Pane väikesesse keedupotti agar-agar ja 240 ml vett. Lase keskmisel kuumusel keema minna, samal ajal koguaeg aeglaselt segades. Kui agar-agar on keema läinud, jätka segamist, kuni möödub täpselt üks minut. Nüüd tuleb kiirelt tegutseda, sest agar-agar tardub väga kiiresti. Vala agar-agar bataadisegu sisse ja mikserda ühtlaseks. Seejärel vala kõik koogivormi (brownie põhja peale). Aseta kook külma sahvrisse või külmkappi. Paari tunni möödudes peaks kõik tahkunud olema ja võid koogivormi avada.
  8. Kook säilib külmkapis umbes 5 päeva.

Retseptis on kasutatud nisujahu, aga katseta julgelt ka teiste jahudega ning anna teada, kuidas välja tuleb.

Retsept ja pilt: Taavi Heinoja

Kommenteeri: