Sügisene bataadi-tofukook
Vaja läheb:
Musta oa brownie põhja jaoks
- 300 g kuivatatud kivideta datleid
- 250 g taimset koort või kookospiima (u 15% rasvasisaldusega)
- 2 purki musti ube (480g, nõrutatud, loputatud)
- 200 g tumedat šokolaadi
- 50 g nisujahu*
- 50 g kakaopulbrit
- 2 spl vahtrasiirupit
- 2 spl linaseemneid
- 6 spl vett
Bataadi korbi jaoks:
- 350 g aurutatud bataati
- 350 g siidist tofut
- 250 g kookoskoort (u 24% rasvasisaldusega)
- 100 g kookossuhkrut
- 1 väike sidrun
- 1 näpuotsatäis soola
- 1 näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
- 1/2 tl jahvatatud nelki
- 1 tl kaneeli
- 20 g tšiiaseemneid kaunistuseks
- 15 g agar-agar pulbrit
- 240 ml vett
Valmistamine:
- Leota datleid üle öö külmas vees või kaks tundi kuumas vees. Vett peaks olema nii palju, et datlid oleksid kaetud ehk umbes 300-350 ml. Jäta datlite leotusvesi alles.
- Jahvata linaseemned veskis või blenderiga peeneks, vala väikesesse kaussi ning lisa 6 spl vett. Sega kahvliga ja lase paar minutit seista.
- Aseta datlid (koos leotusvedelikuga), taimne koor, mustad oad, vahtrasiirup ja linaseemne “muna” segamisnõusse (kui kasutad saumikserit), köögikombaini või blenderisse. Töötle kõik ühtlaseks püreeks.
- Sulata tume šokolaad veevannil. Lisa sulatatud šokolaadile datli-oa püree ning vispelda saadud segu ühtlaseks. Sõelu juurde kakaopulber ja jahu ning vispelda ühtlaseks. Vala brownie segu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi.
- Küpseta tund 175 °C kuumusega ahjus. Gaasiahjuga tuleks küpsetamise keskel asetada veega täidetud kauss koogivormist allapoole. Lase põhjal jahtuda.
- Pane aurutatud bataat, siidine tofu, kookoskoor, suhkur, sidrunimahl, sool, muskaatpähkel, nelk ja kaneel segamisnõusse (kui kasutate saumikserit), köögikombaini või blenderisse ning töötle ühtlaseks. Lisa tšiiaseemned ja vispelda.
- Pane väikesesse keedupotti agar-agar ja 240 ml vett. Lase keskmisel kuumusel keema minna, samal ajal koguaeg aeglaselt segades. Kui agar-agar on keema läinud, jätka segamist, kuni möödub täpselt üks minut. Nüüd tuleb kiirelt tegutseda, sest agar-agar tardub väga kiiresti. Vala agar-agar bataadisegu sisse ja mikserda ühtlaseks. Seejärel vala kõik koogivormi (brownie põhja peale). Aseta kook külma sahvrisse või külmkappi. Paari tunni möödudes peaks kõik tahkunud olema ja võid koogivormi avada.
- Kook säilib külmkapis umbes 5 päeva.
Retseptis on kasutatud nisujahu, aga katseta julgelt ka teiste jahudega ning anna teada, kuidas välja tuleb.
Retsept ja pilt: Taavi Heinoja