UURING: Lihatööstuse tekitatud reostus põhjustab Hiinas igal aastal 90 000 enneaegset surma

Uues uuringus leiti, et suurenenud liha tarbimine on Hiinas toonud kaasa enneaegsete surmade hüppelise kasvu. Teadlaste sõnul on selle põhjuseks loomakasvatuse kahjulik mõju planeedile – nimelt ammoniaagireostus.

Hiina ja Ühendkuningriikide ülikoolide teadlased uurisid, kuidas on muutunud toitumine Hiinas aastatel 1980–2010 ja kuidas muutus sellest tulenevalt toidutootmine riigis. Nad avastasid, et selle aja jooksul kasvas lihatoodang hüppeliselt 15 megatonnilt 80 megatonnini ehk 433 %.

Lisaks suurenesid põllumajandusliku ammoniaagi (NH3) heitkogused samal perioodil peaaegu kaks korda. Ammoniaaki – vesinikku ja lämmastikku – eraldub loomsetest jäätmetest ja loomasööda kasvatamiseks kasutatavast väetisest.

Liigne lämmastik võib kahjustada ökosüsteemi, eriti veealadel. Samal ajal võib kokkupuude kõrge kontsentratsiooniga ammoniaagiga, mis on söövitav, põhjustada kopsuvähki, südameprobleeme, pimedaksjäämist ja isegi surma.

Uuringu autorid leiavad, et ammoniaagi emissiooni suurenemises on peamiselt süüdi suurenenud lihatarbimine.

Ainuüksi 2010. aastal kaotas reostuse tõttu Hiinas elu umbes 1,83 miljonit inimest. Teadlaste hinnangul on viis protsenti nendest enneaegsetest surmadest – umbes 91 500 inimest – toitumismuutuste tagajärg.

Allikas: Plant Based News

Kommenteeri: