Loomuse sünnipäeva toorkook
Põhi:
• 100 g Kreeka pähkleid
• 80 g kuivatatud viigimarju
• 2 spl agaavisiirupit
• 2 spl toorkakaopulbrit
Täidis:
• 300 g India pähkleid
• 125 ml värskelt pressitud apelsinimahla
• 125 ml sulatatud kookosõli
• 100 ml agaavisiirupit
• 0,5 tl kurkumit
• kahe keskmise suurusega apelsini riivitud koor
• 5-10 tilka apelsini eeterlikku õli (soovi korral)
• kaunistamiseks tumeda šokolaadi glasuuri, purustatud kakaoube, kuivatatud apelsiniviile
Kuidas teha?
1. Leota Kreeka ja India pähkleid 6-8 tundi külmas vees. Seejärel leota viigimarju 15 minutit kuumas vees. Kuivata India ja Kreeka pähklid ning viigimarjad korralikult.
2. Pane kõik põhja koostisosad blenderisse ning purusta, kuni mass on nätske ja suhteliselt ühtlane. Soovi korral võid sisse jätta ka väikeseid pähklitükke. Kui blender ei saa korralikult hakkama, lisa veidi taimset piima. Kata massiga koogivormi (diameeter 16-18 cm) põhi.
3. Täidise jaoks pane kõik koostisained blenderisse ning püreesta, kuni saad kreemise ja ühtlase tekstuuriga massi. Vala segu koogipõhjale ning pane 3-4 tunniks sügavkülma.
4. Võta kook vormist välja. Kui kasutad metallvormi, siis on kõige parem variant vormi väljaspoolt veidi fööniga soojendada. Nüüd kaunista kook, selleks võid kasutada näiteks šokolaadiglasuuri, purustatud kakaoube ja kuivatatud apelsiniviile. Pane kook külmkappi vähemalt 6 tunniks.
Retsept ja pilt: Jelizaveta Kudrjašova