UURING: Üleminek peamiselt taimsele toidule võib vähendada toiduga seotud heitkoguseid kuni 61%

Hiljuti ajakirjas “Nature Food” avaldatud uuringu käigus leidsid teadlased, et suure sissetulekuga riigid võiksid oma põllumajanduse kasvuhoonegaaside heitkoguseid drastiliselt vähendada – peaaegu kahe kolmandiku võrra –, kui nad vähendaksid oma liha- ja piimatoodete tarbimist.

Uuringus keskenduti 54 suure sissetulekuga riigile nagu näiteks Austraalia, Prantsusmaa, Saksamaa, Ühendkuningriik ja Ameerika Ühendriigid. Teadlased uurisid, kuidas võiks nende riikide süsiniku jalajälg muutuda, kui nende elanikud võtaksid kasutusele EAT-Lanceti komisjoni planeedisõbraliku toitumisviisi, mis põhineb peamiselt taimsel toidul.

Nende juhiste kohaselt moodustavad täisteratooted, puuviljad, köögiviljad, pähklid, küllastumata taimeõlid ja kaunviljad suurema osa inimese kaloritest. Samal ajal jäävad liha ja piimatooted tagaplaanile ning neid soovitatakse pigem väikestes kogustes.

Uuringu autorid leidsid, et suure sissetulekuga riigid võivad sellise taimepõhise lähenemisviisi kasutuselevõtuga vähendada oma põllumajanduse heitkoguseid 61 protsenti.

Koos toitumise muutustega ei muutuks ainult heitkogused. Teadlaste sõnul võib loomsetest saadustest eemaldumine vabastada maa-ala, mis on suurem kui kogu Euroopa Liit. Kui see maa jäetaks oma loomulikku seisundisse taastuma, seoks see sajandi lõpuks ligikaudu 100 miljardit tonni süsinikku.

Käesolev uuring ei ole kindlasti esimene, mis toob välja seoseid loomakasvatuse ja keskkonnakahjude vahel. Septembris leidis ka ajakirjas “Nature Food” avaldatud suur uuring, et lihatootmine on süüdi 57 protsendis ülemaailmsetest toiduga seotud heitkogustest. Sarnaselt avastasid eraldi uuringud, et lihasööjad põhjustavad peaaegu kaks kolmandikku rohkem heitkoguseid kui vegetaarlased.

Loomakasvatus on ka peamine õhu- ja veesaaste, metsade hävitamise ja ookeanide surnud tsoonide põhjustaja. See on ka ressursimahukas, nõudes tohutul hulgal vett ja põllukultuure.

Allikas: Plant Based News

Kommenteeri: