Lihavaba Laupäev: 5 riiki, kuhu reisida läbi maitsete

Enda ja oma lähedaste hoidmiseks peame püsima kodus, kuid see ei tähenda, et jääme ilma suurepärastest maitsetest, mida reisidel kogeda saame. Põnevatesse välisriikidesse saab reisida ka kodust lahkumata. MTÜ Loomus toob Lihavaba Laupäeva raames lugejatele viis lihtsat retsepti viiest erinevast riigist.

Jaapan – Miso supp

Miso supp on tõeline jaapani köögi pärl. Mõnusa merelise maitse annab supile nori ehk kuivatatud merevetikad.

Supi tegemiseks läheb vaja:

  • 40 g nuudleid
  • 3 spl vegan misopastat (nt Umami poest)
  • 1 l vett
  • 1 spl kuivatatud merevetikaid
  • 100 g pehmet tofut
  • 60 g rohelist sibulat

Küpseta nuudlid pakendil näidatud juhendite järgi, nõruta ja jäta ootele. Aja potis vesi keema, lisa vetikad ja keeda keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Vispelda väikeses kausis misopasta ja natuke kuuma vett. Lisa tofukuubikud, roheline sibul ja sega uuesti. Keeda veel kuni 5 minutit. Võta supp kuumalt, lisa misopasta ja sega läbi.

Retsept: Simple vegan blog

India – 15 minuti kikerhernekarri

Karri on indiapärane roog, mis sisaldab enamasti kaunvilju, vürtsikaid maiteaineid ja kookospiima. Serveerida soovitame riisi või nuudlitega.

Vaja läheb:

  • 1 spl toiduõli
  • 300 g konservkikerherneid – loputatud ja nõrutatud
  • 0,33 tl soola
  • 0,75 tl garam masala maitseainet
  • 0.75 tl jahvatatud ingverit
  • 315 g tomatipastat
  • 75 g täisrasvast kookospiima
  • kaunistuseks soovi korral hakitud koriandrit

Aja keskmisel kuni kõrgel kuumusel suures potis õli kuumaks. Lisa kikerherned, sool, garam masala ja ingver. Lase kikerhernestel 3-4 minutit küpseda, sega jooksvalt, et kõrbema ei läheks. Keera kuumus madalaks, lisa tomatipasta ja kookospiim. Lase podiseda umbes 5 minutit, lisa oma maitse järgi veel soola, vürtse, kookospiima jne. Serveerige riisi kõrvale ja raputage soovi korral peale hakitud koriandrit.

Retsept: Elephantastic Vegan

Hispaania – pisto pajaroog

Pisto on klassikaline pajaroog hispaania köögist. Pistot soovitame serveerida tofust või kikerhernejahust tehtud “munapudruga”.

Vaja läheb:

  • 1 kartul
  • 1 suvikõrvits
  • oliiviõli
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 sibul
  • 1 roheline paprika
  • 1 punane paprika
  • natuke soola maitsestamiseks
  • 250 g tomatipastat

Koori kartul, tükelda kartul ja suvikõrvits väikesteks tükkideks. Auruta või keeda kartulit ja suvikõrvitsat umbes 15 minutit. Haki ülejäänud köögiviljad, kuumuta pannil õli ja prae hakitud köögivilju 5-10 minutit, lisa maitsestamiseks soola. Lisa pannile kartul, suvikõrvits ja tomatipasta. Lase podiseda ca 10 minutit keskmisel kuumusel.

Retsept: Simple vegan blog

Itaalia – Seenerisoto

Risoto on Põhja-Itaaliast pärit riisiroog, mille valmistamiseks kasutatakse risotoriisi ning vedelik (puljong) lisatakse riisile aegamisi, et saada mõnus kreemjas tulemus. Risotole võib lisada mitmeid erinevaid köögivilju, seeni, maitseaineid, ehk katsetamisruumi on palju.

Vaja läheb:

  • 1 spl oliiviõli
  • 0,5 valget sibulat, hakitud
  • 3 küüslauguküünt, hakitud
  • 100 gr aedšampinjone, viilutatud
  • 100 gr risotoriisi
  • 500 ml köögiviljapuljongit
  • 0,5 spl valge veini äädikat
  • 4 spl maitsepärmi
  • soola ja pipart
  • värsket peterselli serveerimiseks

Kuumuta oliiviõli suurel pannil. Lisa šalottsibul ja küüslauk, kuumuta keskmise-madalal kuumusel kuni sibul ja küüslauk on pehmed. Lisa seened ja kuumuta veel minuti jagu. Sega juurde risotoriis ning vala kohe peale puljong ja äädikas. Keeda keemiseni, keera kuumus madalamaks ja keeda riisi umbes 30 minutit või kuni kogu vedelik on imendunud ja riis on valmis. Kui vaja, lisa natuke vett. Pärast keetmist sega juurde maitsepärm, maitsesta soola ja pipraga. Serveerides raputa peale värsket hakitud peterselli.

Retsept: Wallflower Kitchen

Mehhiko – Tofu-mangotakod 

Takod on tuntud mehhiko köögi klassika. Takosid võib teha nii krõbedast kui ka pehmest maisitortiljast ning täidiseks võib kasutada peaaegu kõike – köögiviljad, seened, tofu, erinevad vürtsid jne.

Vaja läheb:

  • 1 tl küüslaugupulbrid
  • 1 tl köömneid
  • 0,25 tl tšillipulbrit
  • 1 blokk kõvemat tofut, lõigatud kuubikuteks
  • 1 spl oliiviõli
  • 1 väike mango
  • 1 roheline paprika
  • 1 tomat
  • 8 maisitortillat
  • 75 gr punast kapsast, riivitud
  • 2 spl värsket koriandrit, hakitud
  • 2 laimi

Sega maitseained kausis kokku ja kata tofukuubikud ühtlaselt vürtsiseguga. Pane tofukuubikud umbes 15 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi temperatuurini 200 ° C. Aseta tofu küpsetuspaberiga kaetud plaadile, piserda oliiviõliga ja küpseta 10 – 12 minutit. Samal ajal, kui tofu on ahjus, lõika mango, paprika ja tomat kuubikuteks. Kui tofu on valmis, aseta tortillale punane kapsas, tofu, köögiviljad ja hakitud koriander. Serveeri laimisektoritega.

Retsept: Veg Kitchen

Anu Tensing, Taimsed valikud (MTÜ Loomus)

Kommenteeri: