RETSEPTID | 3 retsepti kõige kallimale

Retseptide autor: Lene Otenurm

Armastus käib ikka kõhu kaudu. Näita oma kallimale, et hoolid ka loomadest valmistades valentinipäevaks taimseid magustoite. Siin on kolm retsepti veganvahukoorest, millega võidad kindlasti südameid.

Brüleekreem

Crème brûlée on suurepärane magustoit, mille saad hommikul valmis teha ja õhtul serveerida. Krõbe karamellikiht teeb muidu lihtsa retsepti väga luksuslikuks.

Vaja läheb:

• 250 ml taimset vahukoort 
• 2 spl maisitärklist 
• 2 spl kikerhernejahu 
• 50 ml taimset piima 
• 1 tl vanilli pastat või vanilli ekstrakti
• 4-5 spl rafineerimata roosuhkrut 

Kuumuta ahi 150 c kraadini. Vala vahukoor koos vanilli pastaga potti ja kuumuta keskmisel kuumusel. Sega kausis kokku taimne piim, maisitärklis, kikerhernejahu ja 2 spl suhkrut. Kui vahukoor hakkab mullitama keera kuumus kinni ja vala läbi sõela juurde piimasegu. Vala suurde ahjuvormi kuuma vett. Vala kreemisegu 2-3 väikesesse vormi ja aseta veega täidetud ahjuvormi. Küpseta ahjus 25-30 minutit ja seejärel jäta jahtuma. Kui vormid pole enam kuumad, tõsta edasi külmkappi vähemalt neljaks tunniks.

Enne serveerimist vala igale vormile peale õrn kiht suhkrut ja kuumuta leeklambiga, et tekiks karamelli kiht.

Tiramisu kook

Armastatud klassika ning perfektne magustoit kohvisõbrale. Tee kook paar päeva ette valmis, et saaksid valentinipäeval kogu aja armsamale pühendada.

Vaja läheb:

• 250 g nisujahu
• 100 g +2 spl tuhksuhkrut
• 1 tl küpsetuspulbrit
• 75 g toiduõli
• 20 g taimset piima
• 1 kikerhernekonservi vedelik
• näputäis soola
• 100 g india pähkleid
• 250 ml taimset vahukoort
• 30 g suhkrut
• 2 spl kakaod
• 200 ml espressot või kanget kohvi

Leota india pähklid üleöö. Järgmisel päeval vala kikerhernevedelik potti ja kuumuta keskmisel kuumusel. Kui vedelik hakkab mullitama keeda 5 minutit ja seejärel vala kaussi jahtuma. Eelsoojenda ahi 180 c kraadini. Vala india pähklitelt ära vesi ning lisa blendrisse koos 125 ml vahukoorega. Mikserda blenderis kuni segu on kreemjas ja ilma tükkideta. Kui kikerhernevedelik on jahtunud, sega mikseriga kergelt vahtu. Lisa järk-järgult segades juurde tuhksuhkur. Vahusta edasi, umbes viis minutit, kuniks saad kausi tagurpidi keerata ja vaht ei kuku välja.

Vala teise kaussi kokku jahu, küpsetuspulber, sool, õli ja taimne piim. Sega lusikaga paar korda, seejärel lisa juurde pool kikerherne vahust. Voldi aeglaselt tainast kokku kuni jahu pole väga näha. Seejärel lisa juurde ülejäänud vaht ja sega samamoodi edasi, kuniks tainas on ühtlane. Ole ettevaatlik, et mitte üle segada.

Pane 16 cm lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaber ja määri vormi ääred rasvainega. Pane kolmandik taignast vormi ja silu ühtlaseks, võid vahepeal lusika natuke märjaks teha, et oleks lihtsam siluda. Raputa peale õrn kiht tuhksuhkrut ja küpseta igat kihti eraldi 15-18 minutit. Kui küpsisekihid on valmis ja jahtunud vahusta ülejäänud 125 ml vahukoort koos suhkruga tugevaks vahuks. Lisa juurde india pähkli kreem ja vahusta kokku.

Sea valmis espressod (vaja läheb umbes 7 shotti) või kohv, soovi korral võib juurde lisada tilga rummi. Aseta taldrikule lahtikäiva koogivormi äär ja pane põhja esimene küpsise kiht. Koogivorm peab olema tihkelt küpsise vastas, et kreem välja ei voolaks. Vala küpsise kihi peale lusikaga espressot, seejärel pane kiht vahukoort. Jätka samamoodi teiste kihtidega, kata kook ära ja pane külmkappi üleöö seisma.

Kook on parim kui on seisnud vähemalt 24 tundi. Enne serveerimist sõelu peale kakao ja eemalda vorm.

Tšilli trühvlid

Lihtne, kuid efektiivne kingitus, mis ei jäta kindlasti kedagi külmaks. Saad retsepti tuunida enda maitse järgi, et see oleks täpselt nii vürtsikas kui soovid.

Vaja läheb:

• 100 g taimset vahukoort
• 150 g tumedat vegan šokolaadi
• 0,5 tl tšillipulbrit
• 0,5 tl kaneeli
• 3 spl kakaod

Kuumuta vahukoort potis keskmisel kuumusel koos tšilli ja kaneeliga. Haki samal ajal šokolaad väikesteks tükkideks ja pane kaussi. Kui vahukoor hakkab keema vala see šokolaadi peale. Oota paar minutit ja siis sega ühtlaseks massiks. Vala segu silikoon vormidesse ja jäta mõneks tunniks külmkappi jahtuma. Kui šokolaadi vorme ei ole jäta segu koos kausiga jahtuma ja vormi pärast käega pallikesed. Kui šokolaadid on jahtunud või pallikeses vormitud sõelu peale kakaod.

Magusaid taimseid valikuid ja rõõmurohket tulevat sõbrapäeva! ❤️

Kommenteeri: