RETSEPTID | Aasta 2021 lemmikud

Kui oled silma peal hoidnud Taimsete Valikute ja Loomuse sotsiaalmeedial, siis kindlasti oleks näinud, et jagame igal laupäeval põnevaid veganretsepte. Ja aasta peale koguneb neid ju päris palju! Täna toomegi teieni meie lemmikretseptid sellest aastast.

1. Maruvahva kikerherneomlett

Oma lemmikretseptide listi alutame ikka hommikusöögiga. Moe-, kinda- ja toidukunstnik Maru Metspalu sulest pärinev väikese rõõmsa värvilisaga kikerherneomlett on imelihtne ning igati korralik kõhutäis, mida kindlasti soovitame kõigil proovida.

Vaja läheb*:

• 100 g kikerhernejahu
• 0,3 l vett
• 0,3 tl soola
• 0,3 tl kurkumit
• 1 tl peedipulbrit

Valmistamine:

1. Blenderda kõik omleti ained ühtlaseks tainaks ning lase külmikus vähemasti 10 minutit seista.
2. Aja pann tuliseks, pane sinna pisut õli ning vala kolmandik taignast pannile.
3. Prae omlett kummaltki poolt krõbedaks.

*Nende kogustega saab 3-4 omletti.

Retsepti autori soovitused:

• Serveeri peedipesto, marineeritud porgandi või fenkoliga, loxporxi või rebitud kaeraga. Lihtsalt kuhja omleti peale salatit, idusid ja rohelist pestot. Muuda täidist alati vastavalt hooajale, tujudele. Omlett sobib nii hommikusöögiks kui ka õhtusöögiks.
• Omleti tainas püsib külmikus 3-4 päeva. Lihtsalt raputa tainas uuesti ühtlaseks.

Retsept ja pilt: Maru Metspalu

2. “NoTuna” määre

Toidukunstnik Angelina Sorgina üllatas meid superlihtsa merehõngulise määrdega, millega saad valmistada näiteks võileibu ja maitsvaid soolaseid kausse või määrida seda tortillale ning süüa niisama.

Vaja läheb:
• konserveeritud kikerherned 240 g (1 purk)
• kapparid 10 g
• nori lehed 2 tk
• sibul ½
• õunaäädikas 2-3 spl*
• vegan majonees 2 spl kuhjaga (40 g)
• sojakaste 2 spl (20 g)
• sool ½ tl

*Kui äädika maitse väga ei meeldi, siis lisa 2 spl.

Valmistamine:
1. Haki sibul peeneks, pane kaussi ja vala peale õunaäädikas. Jäta 5 minutiks seisma.
2. Nõruta kikerherned.
3. Kaalu kõik komponendid saumikseri/tükeldaja kaussi või blenderisse ja blenderda ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa rohkem soola/pipart.

Retsept ja pilt: gelchikcooks

3. Kodukootud kaerapiim

Augustis tähistasime taimse piima päeva ja jagasime lihtsat retsepti, mille järgi saad ise kodus kaerapiima valmistada!

Vaja läheb:

• 4 klaasi vett (või vähem, kui tahad paksemat “piima”)
• 1 klaasitäis kaerahelbeid (soovitatakse enamasti neid, mida pudruks tuleb keeta ca 10 minutit, aga retsepti autor on kasutanud ka kiirkaerahelbeid ja on tulemusega igati rahule jäänud)
• soovi korral maitsestamiseks kakaod, marju, datleid või misiganes fantaasiameel pähe toob
• blenderit või muud sarnast masinat
• väga peenikest sõela või siis õhukest riiet/marlit

Valmistamine:

1. Pane kõik koostisosad blenderisse ja blenderda umbes 30 sekundit kuni maksimaalselt minut aega. Kui blenderdada kauem, muutub piim ligasemaks, mis ei pruugi igaühele meeldida. NB! Kaerahelbeid ei ole vaja leotada, kuna see võib samuti tekstuuri liiga ligaseks muuta.

2. Kui kõik koostisosad on kenasti piimaks blenderdunud, siis võta tükk marlit või hästi peenike sõel. Piim tuleb kaks korda sõelast/riidest läbi ajada. Seejärel ongi kaerapiim valmis! Üldiselt säilib piim külmas umbes 5 päeva. Kui vesi kipub eralduma, siis tuleb lihtsalt korralikult oma piimakest raputada.

Nendest kogustest saab umbes 1 liitri kaerapiima.

Retsept ja pilt: Anastassia Heinvere

4. Kukeseene-satsivi

Aasta 2021 tõi meile ka mitmeid põnevaid retsepte kaugematest köökidest. Proovi näiteks taimset versiooni Gruusia köögist pärit satsivist.

Vaja läheb:

• 300 grammi suuri kukeseeni
• 2 keskmist sibulat
• 2 spl õli (praadimiseks)
• 100 grammi Kreeka pähkleid
• 200 ml (1 klaas) vett või aedviljapuljongit
• 4 keskmist küüslauguküünt (või vähem)
• 1 spl veini- või õunaäädikat
• 1 tl tšillipipart
• 0,5 tl kaneeli
• maitse järgi soola ja pipart
• 2 spl hmeli suneli maitseainesegu või tee segu ise: 1,5 tl jahvatatud koriandriseemneid, 1,5 tl sinist lambaläätse, 1,5 tl aed-piparrohtu, 0,5 tl kuivatatud piparmünti ja 0,5 tl kurkumit või Imereti safranit (madala peiulille kuivatatud õielehti)

• serveerimiseks granaatõunaseemneid ja värsket koriandrit
*Nendest kogustest saab kolm portsjonit.

Valmistamine:

Traditsiooniliselt kasutatakse retseptis värskeid Kreeka pähkleid, millest eraldub uhmerdamisel paar supilusikatäit õli, millega hiljem valminud rooga serveeritakse. Pähklitest õli pressimine ja kogumine on aga ajamahukas töö, mis on siinses retseptis vahele jäetud.
1. Haki mõlemad sibulad peeneks. Prae üks sibul õlis pruuniks ning blenderda koos Kreeka pähklite, küüslaugu, äädika ning maitseainetega. Lisa pidevalt segades vett või taimset puljongit, et segust saaks pasta ja siis kaste. Lisa maitse järgi soola ja pipart.
2. Puhasta kukeseened ja rebi väiksemateks tükkideks. Puhasta pann, vala sellele õli ja prae selles kukeseeni koos teise hakitud sibulaga mõned minutid, et nii seened kui ka sibul oleksid läbi kuumutatud, kuid oma tekstuuri mitte veel täielikult kaotanud. Võta pann tulelt ja kalla Kreeka pähkli kaste seente-sibulasegule. Sega ja lase jahtuda.
3. Traditsiooniliselt serveeritakse satsivi’t granaatõunaseemnete ja värske koriandriga kas soojalt või külmalt valge nisuleiva, maisipudru (gomi) või maisijahust küpsetatud leivakeste (mtšadi) kõrvale. Sobib hästi ka riisi ja tatraga.

Retsepti ja pildi autor: Saara Mildeberg

5. Pikantne röstitud paprika pastaroog

Õhtusöögiks soovitame ka mõnusat särtsakat pastarooga.

Vaja läheb*:

• 2 spl õli
• 1 sibul, peenelt hakitud
• 3 küüslauguküünt, peenestatud
• 2 värsket paprikat
• 200 g teokarbi pastat (valmistamisaeg: 9-10 min)
• 1 kuhjaga tl puljongipulbrit või üks puljongikuubik
• 3 tl paprikapulbrit
• 1 tl pipart
• 1 tl Vahemere ürdisegu
• 1 tl soola
• 2-3 peotäit beebispinatit, hakitud
• Peotäis basiilikut, hakitud
Kaste:
• 1 pakk kookoskreemi (250 ml)
• 4 päikesekuivatatud tomatit**
• 1 tl Dijoni sinepit
• 1 kuhjaga tl kartulitärklist
• 3 tl sidrunimahla
• 4 spl maitsepärmi

* Nendest kogustest saab 2-3 portsjonit.
** Kasutada võib nii kuivi kui õlis olevaid päikesekuivatatud tomateid. Kui valid õlis päikesekuivatatud tomatid, siis kasuta praadimisel sealset õli. Jälgi, et pärast tomatite ja õli kasutamist purki järele jäänud tomatid oleksid kaetud õliga ning vajadusel lisa ise õli juurde. Kui kasutad täiesti kuivi tomateid, siis lase neil enne kasutamist kuumas vees seista umbes pool tundi, et nad pehmeks läheksid. Seda tomatite vett kasuta pärast toidus.

Valmistamine:

1. Esmalt rösti paprikad. Pane kas terved paprikad või poolitatud (südamikud puhastatud) paprikad 200-250 kraadisesse (tunne oma ahju eripärasid) ahju 40-50 minutiks, kuni paprikad
on tõmbunud mustaks. Seejärel lase paprikatel jahtuda fooliumi või muu katte all. Paprikad tuleb katta selleks, et aur läheks paprika naha vahele, et hiljem oleks neid kergem puhastada.
2. Kuna pasta keetmine läheb kiirelt, valmista enne paprikate ahjust välja võtmist koorene kaste. Lisa blenderisse kõigepealt päikesekuivatatud tomatid ja pisut kookoskreemi ning
blenderda enam-vähem ühtlaseks, seejärel lisa kõik muud komponendid ja blenderda veelkord. Päikesekuivatatud tomatid on parem alguses vähese vedelikuga lisada, sest vastasel juhul nad ei pruugi hästi tükkideks minna blenderis. Enne kastme kasutamist sega või blenderda see veelkord läbi, sest tärklisel on komme ajapikku põhja vajuda.
3. Kui paprikad on jahtunud, eemalda kilejas nahk ja lõika need väikesteks tükkideks. Pane potti õli ja sibul ning prae kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa potti toores pasta, küüslauk, röstitud paprika, puljongipulber (või -kuubik), paprikapulber, sool, ürdisegu ja pipar. Vala peale piisavalt vett (koos tomativeega, selle olemasolul), et pasta oleks enam-vähem kaetud. Sega korralikult ja kata pott kaanega. Lase pastal valmida umbes 6 minutit. Kui pasta valmimiseni on mõned minutid jäänud, lisa spinat, basiilik ja kaste. Sega ning lase pastal veel mõned minutit valmineda ja taheneda. Vahepeal proovi, kas on vaja veel maitsestada.

Serveeri kuumalt. Kuna pasta on maitselt üpris pikantne, soovitan kõrvale võtta ciabatta saia.

Retsept ja pilt: Sanne Org

6. Kartuli-seene al forno

Ja kartulifännidele soovitame kartuli-seene al forno‘t!

Vaja läheb:

• 600 g ehk umbes 6 väikest kartulit
• 2 suurt küüslauguküünt
• 1 keskmise suurusega sibul
• 150 g šampinjone
• 150 g austerservikuid
• 250 ml taimset koort
• 100 ml taimset piima
• 1 tl soola
• ¼ tl pipart
• ¼ tl Cayenne’i pipart
• 1 spl nisujahu
• peotäis peterselli
• 1 spl sidrunimahla
• 80 g veganjuustu

Valmistamine:

1. Puhasta sibul ja küüslauk ning haki peeneks. Prae pannil madalal kuumusel kuldseks.
2. Haki seened kuubikuteks ja prae koos sibula ja küüslauguga, kuni liigne vedelik on aurustunud. Tõsta kõrvale.
3. Pese ja koori kartulid. Riivi mandoliiniga õhukesed kartulilaastud. Kui mandoliini pole, siis sobib ka juurviljakoorija või terav nuga.
4. Valmista kooresegu, selleks vala kaussi taimne koor ja taimne piim. Lisa, sool, pipar, Cayenne’i pipar ja sidrunimahl. Haki petersell ja lisa segule. Viimasena vispelda sisse jahu.
5. Lao kolmandik kartulilaastusid vormi (ümmargune 15 cm läbimõõduga) põhja. Lisa pool seenesegust ja vala üle kolmandiku kooreseguga. Lao samamoodi veel üks kartulite ja seente kiht ning vala koor peale. Lõpetuseks lao peale viimane kolmandik kartulilaastusid ning kata alles jäänud kooreseguga.
6. Kata vorm fooliumiga ja küpseta ahjus 40 minutit 180 kraadi juures. Eemalda foolium ja puista peale riivjuust. Küpseta veel 30 minutit, kuni vorm on kuldpruun.

Roa kõrvale sobib imehästi krõmps toorsalat.

*Nendest kogustest saab umbes 5-6 portsjonit.

Retsept ja pilt: Eleonore Susi

7. Piparkoogi kirju koer

Kui sul on veel natuke piparkooke üle, siis kindlasti tee sellest üks eriti hea kirju koer!

Vaja läheb:

• 75 g + 50 g Marta Pagari gluteenivaba piparkooke
• 170 g pähklite ja kuivatatud puuviljade-marjade segu (nt aprikoos, jõhvikas, mandel, India pähkel, sarapuupähkel)
• 135 g sulatatud kookosõli
• 45 g kookosjahu (võib asendada mandlijahuga)
• 30 g kakaopulbrit
• 30 g kookospalmisuhkrut (või muud suhkrut)
• 0,5-1 tl kaneeli

Kuidas teha?

1. Purusta 75 g piparkooke jahuks, ülejäänud 50 g murra väikesteks tükkideks.
2. Purusta pähklid ja kuivatatud puuviljad-marjad.
3. Sega omavahel kõik koostisosad ja tõsta sobiva vormi sisse. Mina kasutasin Pringlesi krõpsude silindrilist pakendit, mille lõikasin pooleks, aga sobib nt keeksivorm.
4. Lase umbes 2 tundi koogil külmkapis taheneda. Soovi korral kaunista kirju koer sulatatud šokolaadiga.

Retsept ja foto: Jelizaveta Kudrjašova

8. Loomuse sünnipäeva toorkook

Ja lõpuks toome sulle ka ühe retsepti pidupäevaks – Loomuse sünnipäeva toorkook!

Põhi:

• 100 g Kreeka pähkleid
• 80 g kuivatatud viigimarju
• 2 spl agaavisiirupit
• 2 spl toorkakaopulbrit

Täidis:

• 300 g India pähkleid
• 125 ml värskelt pressitud apelsinimahla
• 125 ml sulatatud kookosõli
• 100 ml agaavisiirupit
• 0,5 tl kurkumit
• kahe keskmise suurusega apelsini riivitud koor
• 5-10 tilka apelsini eeterlikku õli (soovi korral)
• kaunistamiseks tumeda šokolaadi glasuuri, purustatud kakaoube, kuivatatud apelsiniviile

Kuidas teha?

1. Leota Kreeka ja India pähkleid 6-8 tundi külmas vees. Seejärel leota viigimarju 15 minutit kuumas vees. Kuivata India ja Kreeka pähklid ning viigimarjad korralikult.
2. Pane kõik põhja koostisosad blenderisse ning purusta, kuni mass on nätske ja suhteliselt ühtlane. Soovi korral võid sisse jätta ka väikeseid pähklitükke. Kui blender ei saa korralikult hakkama, lisa veidi taimset piima. Kata massiga koogivormi (diameeter 16-18 cm) põhi.
3. Täidise jaoks pane kõik koostisained blenderisse ning püreesta, kuni saad kreemise ja ühtlase tekstuuriga massi. Vala segu koogipõhjale ning pane 3-4 tunniks sügavkülma.
4. Võta kook vormist välja. Kui kasutad metallvormi, siis on kõige parem variant vormi väljaspoolt veidi fööniga soojendada. Nüüd kaunista kook, selleks võid kasutada näiteks šokolaadiglasuuri, purustatud kakaoube ja kuivatatud apelsiniviile. Pane kook külmkappi vähemalt 6 tunniks.

Retsept ja pilt: Jelizaveta Kudrjašova

Mõnusaid taimseid valikuid ka aastasse 2022!

Kommenteeri: