RETSEPTID | Mida teha, kui banaanid hakkavad liiga küpseks saama?

Kui banaanid hakkavad üle küpsema, tasub need kindlasti ära kasutada. Tihti annab küps banaan küpsetistes just parema maitse ja rohkem magusust. Täna toomegi sinuni viis ideed, kuidas kasutada eriti küpseid banaane.

1. Šokolaadi-banaanileib

Olukorras, kus on palju küpseid banaane üle, on ilmselt paljudel esimeseks mõtteks banaanileiba teha. Antud retseptis on see aga mõnusalt šokolaadine ja võib positiivselt üllatada ka neid, kes pole traditsioonilise banaanileiva sõbrad.

Märjad koostiosad:

• 4 väga küpset banaani, purustatuna
• 72 g kookosõli
• 6 spl taimset piima
• 146 g (pruuni) suhkrut
• 1 spl õunaäädikat
• 1 spl vanilliekstrakti

Kuivad koostisosad:

• 166 g nisujahu (võib kasutada ka gluteenivaba jahu)
• 1 spl küpsetussoodat
• 1,5 spl küpsetuspulbrit 
• 76 g + 2 spl kakaopulbrit
• 0,5 tl soola
• 85 g šokolaaditükke

Valmistamine:

• Eelsoojenda ahi 175°C.
• Sega märjad koostisosad kokku, püreesta banaan ning lisa see juurde, vispelda kokku.
• Nüüd lisa juurde kuivad koostisosad (kõik peale šokolaadi).
• Vispelda, kuni tainas on ühtlane ning lisa seejärel šokolaaditükid.
• Lisa tainas küpsetuspaberiga kaetud leivavormi, silu pealt lusikaga tasaseks ning lõika keskele lõhe, et banaanileib hästi kerkiks 

Allikas: Eat with Clarity 

2. Kaeraküpsis kuumaõhu fritüüris

Muidugi võib küpseid banaane kasutada tavalistes kaeraküpsistes, see retsept on aga ühe suure küpsise jaoks, mida on sobiv just hommikusöögiks teha. Kui kaerahelbepudrule tahaks vaheldust, siis see on väga hea variant. Retseptis valmib see kuumaõhu fritüüris, kuid on võimalik ka ahjus teha. 

Vaja läheb:

• 50 g kaerahelbeid 
• 0,5 kahvliga purustatud banaani
• 1 tl küpsetuspulbrit
• 0,5 kopsikutäit proteiinipulbrit (võib ka ära jätta ja selle asemel veidi rohkem kaerahelbeid lisada)
• 1 spl kookosõli
• 1 spl taimset piima
• kaneeli
• šokolaaditükid

Valmistamine:

• Eelsoojenda kuumaõhu fritüür 180 kraadini (või ahi 175°-ni).
• Sega kõik koostisosad kokku (v.a. šokolaaditükid).
• Vormi segust ümar pall ning suru küpsisekujuliseks, aseta see kuumaõhu fritüüri küpsetuspaberi tüki peale.
• Lisa küpsisele šokolaaditükid ja suru need natuke sisse.
• Fritüüri umbes 10 minutit (ahjus 15min)

Allikas: Nourished by Nic 

3. Pannkoogid

Banaan sobib pannkookide sisse väga hästi, sest annab head magusust ning seetõttu ei pea ka suhkrut nii palju lisama. Kikerhernejahu kasutades saab koogikeste toiteväärtust veel rohkem tõsta ning see sobib ka neile, kes gluteeni ei tarbi. Kohevus ja maitse ei jää seetõttu “tavalistele” nisujahust pannkookidele üldsegi mitte alla, aga näiteks valgukogus on suurem.

Vaja läheb:

• 46 g kikerhernejahu
• 1 tl küpsetuspulbrit
• kaneeli
• näputäis soola
• 1 kahvliga purustatud küps banaan
• 120 ml taimset piima
• 1 tl vanilliekstrakti
• 1 spl vahtrasiirupit

Valmistamine:

Sega suures kausis kokku kikerhernejahu, küpsetuspulber, kaneel ja näputäis soola. Sega teise kausis kokku kahvliga purustatud küps banaan, taimne piim, vanilliekstrakt ja vahtrasiirup. Lisa teise kausi sisu esimese kaussi, sega. Küpseta õlisel pannil ning serveeri meelepäraste lisanditega.

Retsept: Travelling Oven 

4. Banaanijäätis

Kui banaanid ära külmutada, võib teha sellest tervislikku jäätist. Tõsi, ainult ühest komponendist! Muidugi võib sinna juurde lisada veel näiteks kakaod, marju või kookoshelbeid – valikuid on veel palju.

Banaanijäätise tegemine on imelihtne: lõika banaan juppideks, pane 1-2 tunniks sügavkülma ja töötle saumikseriga ühtlaseks kreemiks. 

Idee pärineb Kokkama Ragnega blogist. 

5. Grillitud banaan

Ilmad muutuvad järjest soojemaks ja paljudel on juba grillihooaeg avatud. Miks mitte magustoiduks banaane grillida ning seda näiteks taimse vanillijäätise ja šokolaadi või hoopis kaneeli ja pekaanipähklitega serveerida? 

Koostis:

• 4 banaani (küpsed, aga mitte liialt pehmed)
• 60 g vahtrasiirupit
• 1 spl õli
• 1 tl kaneeli 
• ¼ tl jahvatatud muskaatpähklit
• ¼ tl ingveripulbrit
• Lisanditeks näiteks jäätist, šokolaadi, pekaanipähkleid, marju vms.

Valmistamine:

• Sega väikses kausis kokku vahtrasiirup, õli, kaneel, muskaatpähkel ja ingver.
• Lõika koorega banaanid pikuti pooleks. Kõige paremini töötavad banaanid, mis ei ole veel täiesti pehmeks läinud, aga on küpsed ja magusad. 
• Pintselda banaani lõigatud poolt vahtrasiirupi seguga, aga jäta pool serveerimiseks.
• Grilli banaani lõigatud poolt 3-4 minutit kuni ilmuvad grillijäljed ning keera banaanid ümber ja küpseta neid veel 4-5 minutit kuni on pehmed.
• Võta koored ära, võimalus on näiteks lusikaga banaani sisu taldrikule tõsta
• Serveeri grillitud banaane meelepäraste lisanditega ning ära unusta lisada ka ülejäänud vahtrasiirupi segu.

Retsept: A Couple Cooks

NIPP!

Tasside ehk ingliskeelsetes retseptides tihti ette tuleva “cups” järgi koguste mõõtmine on nii lihtne, et need mõõtetassid võiks endale soetada küll. Kui aga sellist võimalust ei ole, siis leiab õige koguse arvutamiseks veebist ka vastavaid kalkulaatoreid, nt The Calculator Site ja How Many Wiki.

Kommenteeri: