RETSEPTID | Mida teha suitsutofust?

Retseptide autor: Lene Otenurm

Suitsutofu on hakanud Eestis aina rohkem populaarsust koguma ja seda ka põhjusega – see on imemaitsev! Kui sa pole veel jõudnud suitsutofut proovida ning ei tea täpselt, mida sellest valmistada, siis siin on sulle kolm maitsvat ideed. 

Suitsune värske salat 

Vahest tahaks midagi lihtsat ja kerget, kuid samas ikkagi maitsvat. See kergelt suitsune salat on täiuslik roog mida kiirelt lõunaks valmistada. 

Vaja läheb:

• 110g suitsutofut 
• Paar peotäit salatisegu 
• ⅓ pikka kurki 
• Peotäis kirsstomateid 
• ½ keskmist porgandit 
• 1 keskmine avokaado 
• 2tl sojakastet 
• 2tl õunasiidri äädikat või sidrunimahla
• 1tl suitsupaprikat 
• 1tl toiduõli

Haki suitsutofu kuubikuteks ja prae õliga pannil keskmisel kuumusel. Samal ajal haki porgand ja kurk tikkudeks ning tomatid veeranditeks. Lisa köögiviljad kaussi koos värske salatiga. Purusta kahvliga kausis avokaado, maitsesta soolaga ja lisa juurde äädikas või sidrunimahl. Sega salat korralikult kokku purustatud avokaadoga. Kui tofu on pruunistunud vala juurde sojakaste ja suitsupaprika, sega ning lisa seejärel salatile.

Chilli sin carne 

Vegan chilli on tõeliselt kosutav ning maitsev roog. Ja mis kõige parem, valmib vaid poole tunniga! Muidugi saab ka retsepti kohendada lisades rohkem või vähem, või hoopis teist sorti tšillit. 

Vaja läheb:

• 220g suitsutofut
• 400g tükeldatud tomateid 
• 400g kidney ube (konservis)
• 120g maisi (konservis)
• 1 punane sibul 
• 3 küüslauguküünt 
• 3-4 punast tšillikauna 
• Peotäis värsket koriandrit 
• 1 köögivilja puljongikuubik 
• 1 ruut tumedat vegan šokolaadi
• 2tl vürtskööment 
• 2tl suitsupaprikat
• 2spl toiduõli 

Lisa potti õli ja lülita pliit keskmisele kuumusele. Haki sibul ja küüslauk ning lisa potti. Kuumuta paar minutit ja lisa juurde kahvliga purustatud tofu ning konserv tomatid. Seejärel lisa juurde maitseained, teelusikatäis soola, puljongikuubik ja 200ml vett. Kui segu on haudunud 10 minutit lisa juurde hakitud tšilli, šokolaad, oad ja mais ning lase veel haududa 5-10 minutit. Enne lõppu sega juurde hakitud koriander. Serveeri soovi korral vegan hapukoorega.

Sushi suitsutofukreemiga 

Sushi valmistamine on lõbus, ning tegelikult palju lihtsam kui võib algul tunduda. Suitsutofu ja till lisavad siia retsepti mõnusat merehõngu, loomulikult kalasõbralikult. 

Vaja läheb:

• 400g sushi riisi 
• 5 nori lehte 
• 80g sushi äädikat
• 110g suitsutofut 
• 150g vegan toorjuustu 
• 1 väike bataat 
• 1 keskmine avokaado 
•1 peotäis värsket tilli 

Pese sushiriis korralikult läbi ja lisa potti. Vala juurde 400ml vett, natuke soola, ning kuumuta kaane all keskmisel kuumusel. Kui riis hakkab keema keera kuumus madalaks, pane uuesti kaas peale ja lase edasi haududa 10 minutit. Samal ajal keeda teises potis bataat kuniks kahvliga katsudes on täiesti pehme. Kui riis on valmis, vala see suurde kaussi või kandikule, sega puidust lusikaga juurde äädikas ja jäta jahtuma. Purusta kahvliga suitsutofu, sega hulka vegan toorjuust, hakitud till ja maitse järgi soola. Lõika bataat ja avokaado pulkadeks. Aseta kilega kaetud sushimatile nori leht (läikiv pool alla), lisa keskele jahtunud riisi ja silu ühtlaselt laiali, jättes ülemisest ja alumisest äärest natuke tühjaks. Lisa alumisse äärde kiht suitsutofukreemi, avokaadot ja maguskartulit, ning keera sushi rulli. Jätka nii kõikide rullidega.

Kommenteeri: