Lihavaba laupäev: Kaheksa põnevat ja lihtsat viisi, kuidas kasutada kikerherneid
Kikerhernes ehk põishernes on valgurikas Lähis-Idast pärit kaunvili, mis on juba ka siin aastate jooksul palju populaarsust kogunud. Enamik meist on kindlasti proovinud falafeleid ja erinevaid köögiviljakotlette ning hummus kuulub paljudel pea igapäevaselt söögilauale.
Kikerherned on saadaval nii kuivatatult kui ka konserveeritult. Kuivatatud kikerherneid tuleb kõigepealt 10–12 tundi leotada, siis läbi loputada ning seejärel 1,5–2 tundi keeta. Konserveeritud kikerherneid võib kohe tarvitada, ent ka need on soovituslik eelnevalt konservivedelikust ära loputada.
Koguste arvestamiseks on hea teada, et kõige tavalisemas 400-grammises kikerhernepurgis on 240 grammi kikerherneid ning ühe purgi kikerherneste asendamiseks arvesta umbes 120 grammi kuivatatud kikerhernestega. Kuna olenevalt tootjast võib erinevate kikerherneste kaal aga varieeruda, siis võid kuivatatud kikerherneid kindluse mõttes natuke rohkem võtta.
MTÜ Loomus toob Lihavaba Laupäeva raames lugejatele kaheksa põnevat ja lihtsat viisi peale hummuse ja falafelite, kuidas kasutada kikerherneid või kikerhernekonservi vedelikku ehk aquafabat.
- Röstitud vürtsikad kikerherned. Kasutada võib nii konservkikerherneid kui ka kuivatatud kikerherneid. Sega kikerherned natukese oliiviõli ning maitseainetega. Viimastest võid kasutada näiteks Garam Masalat, jahvatatud vürtsköömneid, kurkumit, Cayenne’i pipart, paprikapulbrit või küüslaugusoola. Kuumuta ahi 200 kraadini, aseta kikerherned küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 30-45 minutit aeg-ajalt segades. Röstitud kikerherned on väga heaks näksimiseks röstitud pähklite ja krõpsude asemel.
- Vegan “tuunikala”salat. Selleks läheb vaja: 1 norileht; 400 g konservkikerherneid (loputatud ja nõrutatud); 2 spl tahiinit; 2 spl sidrunimahla; 0,5 tl soola. Haki norileht võimsa blenderi või noa abil. Purusta kikerherned kausis kahvliga. Lisa kikerhernestele ülejäänud koostisosad ja sega korralikult. Soovi korral võib seda teha ka köögikombainis, ent tuleb olla ettevaatlik, et koostisosi mitte üle töödelda. Salat püsib külmkapis suletud anumas ilusti 4-5 päeva.
- Vegan munasalat. Vaja läheb: 400 g konservkikerherneid (loputatud ja nõrutatud); 2 spl veganmajoneesi, 1 tl majoneesi, 1⁄8 tl Kosher soola, musta pipart. Sega koostisosad kausis ja purusta pudrunuiaga enam-vähem ühtlaseks massiks, võib ka natuke kikerhernetükke sisse jätta. Püsib külmkapis suletud anumas kuni 5 päeva.
- Veganmajonees. Vaja läheb: 60 ml aquafabat; 0,25 tl sinepit; 0,25 tl meresoola; 1,5 tl õunaäädikat; 1-3 tl pruuni riisi siirupit ja 180-240 ml päevalilleõli (võib proovida asendada ka mõne muu õliga või näiteks avokaadoga). Blenderda kõik koostisosad kokku ja pane mõneks tunniks külmkappi tahkenema. Mida rohkem õli paned, seda paksem ja kreemisem majonees tuleb. Säilib ilusti külmkapis kuni kaks nädalat.
- Šokolaadi-kikerhernesnäkid. Vaja läheb kõigest üht purki kikerherneid ja 150 grammi šokolaadinööbikesi (kui kasutad tavalist šokolaadi, siis haki see ise väikesteks tükkideks). Kuumuta ahi 180 kraadini. Loputa ja nõruta kikerherned ning küpseta neid ahjus aeg- ajalt segades 50-60, kuni kikerherned on krõmpsuvad. Sega kuumad kikerherned šokolaadinööbikestega. Tõsta lusikaga parajad ampsud küpsetuspaberile jahtuma. Kui kikerherned said korralikult ahjus kuivatatud, siis püsivad snäkid kinnises anumas mitu nädalat.
- Smuutikauss. Kikerhernestel on neutraalne mõnus maitse, mistõttu saab neid kasutada nii soolastes kui ka magusates roogades. Proovi neid näitaks smuutikausis – kasuta oma lemmikretsepti ja lisa ka peotäis keedetud kikerherneid. Kikerherned lisavad su smuutikausile kreemisust ja valku.
- Kikerherne-maapähklivõijäätis. Vaja läheb: 1 purk kikerherneid; 5-6 medjooldatlit; 125 g maapähklivõid ja 375 ml taimset piima. Sega kõik koostisosad võimeka blendriga ühtlaseks siledaks massiks. Vala segu madalasse anumasse ning aseta sügavkülma külmuma. Külmumisaeg sõltub anuma suurusest. Serveeri näiteks kookoshelveste, šokolaadinööpide või karamellikastmega.
- Kikerherne-maapähklivõismuuti. Vaja läheb: 240 ml taimset piima; 1 suur banaan (eelnevalt tükelda ja aseta sügavkülma); 164 g kikerherneid (loputatud ja leotatud); 1 spl maapähklivõid; 1 tl kaneeli; 1 tl linaseemneid ja 1 dattel. Blenderda kõik mõnusaks ühtlaseks smuutiks.
Kikerherned sobivad ideaalselt ka erinevatesse pajaroogadesse ja salatitesse. Soovime julget katsetamist ning hoia silma peal ka programmi “Taimsed valikud” ja MTÜ Loomus sotsiaalmeedia kontodel, kus jagame igal laupäeval mõnusaid veganretsepte, et tutvustada taimsete toitude põnevat maailma.
Anu Tensing, Taimsed valikud (MTÜ Loomus)