RETSEPTID | Mõnusat guacamole päeva!
Täna, 16. septembril tähistatakse mitmelpool maailmas just guacamole päeva. Guacamole on mõnus mehhiko köögist pärit avokaadokaste, mis on kogunud ohtralt fänne üle kogu maailma. Guacamole sobib ideaalselt näiteks dippimiseks, wrapi vahele, salati või võiku peale. Tänase päeva tähistamiseks toome sinuni kolm retsepti, mida kindlasti tasub proovida, eriti tänasel rõõmsal päeval.
Lihtne ja kiire guacamole
Koostisosad:
• 2 küpset avokaadot
• 1 tomat, hakitud
• 1 suur või 2 väikest vart rohelist sibulat, peeneks hakitud
• 1 spl sidruni- või laimimahla
• 2 spl oliiviõli
• Sool ja pipar maitse järgi
Valmistamine:
1. Purusta avokaadod kahvliga kuni saad kreemja, ent mitte täiesti ühtlase massi. Jäta sisse ka natuke tükke.
2. Lisa ülejäänud koostisosad ja sega hästi.
3. Serveeri koos kreekeritega suupisteks või muuks toiduks.
Retsept: The Minimalist Vegan
Mango-guacamole
Koostisosad:
• 1 küps mango
• 3 küpset avokaadot
• 1 laimi mahl
• 2 sl kuubikuteks lõigatud punast sibulat
• 0,5 tomatit (nt Roma sort)
• 1 keskmine punt koriandrit
• 0,5 väikest jalapeñot (valikuline)
• 0,5 tl soola
• 0,25 tl pipart
Valmistamine:
1. Blendris või köögikombainis sega kokku mango, laimimahl, jalapeño (kui kasutate) ja koriander (eemaldades suured varred) kuni need on hästi segunenud. Jäta natuke tükiliseks.
2. Lõika avokaadod pooleks, eemalda kivid, lõika väikesteks kuubikuteks (koore sees). Tükelda tomat ja punane sibul. Sega kausis kokku avokaado, tomat ja sibul. Lisa sool ja pipar ning sega.
3. Vala mangosegu avokaadosegule. Lisa soovi korral veel soola, pipart, koriandrit või laimimahla.
4. Serveeri tortilla või jahubanaani laastude ja köögiviljadega.
* Kui sulle meeldivad vürtsikad toidud, siis lisa rohkem jalapeñot.
* Guacamole säilib õhukindlas anumas külmkapis kuni 2 päeva.
Retsept: Cook at Home Mom
California guacamole salat
Koostisosad:
Salati jaoks:
• 160 g salatirohelist
• 1 tl oliiviõli
• 1 tl laimimahla
• 420 g musti ube, loputatud ja nõrutatud
• 150 g maisi
• 150 g kirstomateid, lõigatud neljaks
• 2 vart rohelist sibulat, viilutatud
• 35 g viilutatud musti oliive
• 28 g tortillakrõpse, purustatud
• koriander, jämedalt hakitud (valikuline)
Guacamole jaoks:
• 2 avokaadot
• 1 tl laimimahla
• 1 tl jalapeno, hakitud (valikuline)
• 1 väike küüslauguküüs, hakitud (valikuline)
• soola, maitse järgi
Valmistamine:
1. Sega suures kausis salatirohelised oliiviõli ja laimimahlaga. Lisa mustad oad, mais, tomatid, sibul ja oliivid. Sega uuesti ja tõsta kõrvale.
2. Keskmises kausis sega guacamole koostisosad. Purusta kõik kahvliga kergelt kokku. Maitsesta soolaga.
3. Jaga salat kahe kausi või taldriku vahel. Lisa pool guacamolest ühe salati peale ja teine pool teise salati peae. Raputa peale purustatud tortillakrõpsud ja soovi korral koriander.
4. Serveeri kohe.
* Selle retsepti järgi valmib kaks suurt portsu salatit.
* Salat on parim, kui tarbid seda kohe, ent kui soovid valmistada varem valmis, siis tee erinevad osad eraldi anumatesse valmis, hoia eraldi ja sega alles enne söömist kokku.
Retsept: Veggies Save the Day