Viis põhjust, miks pakkuda rohkem vegantoitu

Vegantoit on tänapäeval muutumas üha populaarsemaks ja pakub ettevõtjatele olulisi ärivõimalusi. Ka söögikohad on trendiga kaasa tulemas ja praeguseks on liitunud “Taimsete valikute” programmiga üle 75 kohviku ja restorani üle Eesti. Programmiga liitunud söögikohtades saab igapäevaselt mitmekülgset vegantoitu, st vegantoitu eelistav klient saab sama hea kogemuse kui kõik teised.

Kui teie söögikohas ei ole veel mitmekülgset vegantoidu valikut, siis toome teile viis põhjust, miks lisada vegantoidud oma menüüsse.

1. Vegantoit on kooskõlas tarbijatrendidega

Paljude tarbijate jaoks on üha olulisemad teemad tervislik toitumine, jätkusuutlikud eluviisid ja loomade heaolu tagamine. Vegantoit on kooskõlas nende trendidega ja pakub huvi laiemale sihtrühmale kui ainult taimetoitlastele. 19,7% Eesti elanikest, kes käivad väljas söömas, tellib toidukohas alati või tihti taimset toitu, selgus MTÜ Loomus ja Eesti Vegan Seltsi poolt tellitud uuringust.

2. Vegantoitu saadab kasvav huvi ja nõudlus

Viimase paari aasta jooksul on huvi vegantoodete vastu nii Eestis kui ka ülejäänud maailmas oluliselt tõusnud. Avaldatud on kümneid eestikeelseid taimetoidu kokaraamatuid, avatud on mitmeid uusi taimetoidurestorane ja poodidesse on müügile tulnud hulgaliselt uusi vegantooteid. Eesti suurte jaekettide esindajad on kinnitanud, et kuigi vegantoodete näol on tegemist nišikaubaga, on nõudlus nende järele viimastel aastatel väga jõudsalt kasvanud. “Taimsete valikute” blogist leiab ka huvitavat statistikat Ameerika Ühendriikide näitel. Taimsete piimade müük on tõusmas ka Eestis.

3. Vegantoit on põnev ja maitsev

Hästi valmistatud vegantoit võib maitsta kõigile. Tänapäeval on poodides saadaval erinevad spetsiaalsed vegantooted, millega on võimalik asendada pea kõiki loomseid koostisosi, tegemata maitses kompromisse. Näiteks on Eesti söögikohtades ja toidupoodides juba mitmeid põnevaid taimseid lihaalternatiive. Seda, et vegantoit võib meeldida kõigile ja olla populaarne ka segatoiduliste inimeste hulgas, kinnitab näiteks tõsiasi, et tiitel Eesti Parim Valmistoit 2018 anti täiesti taimsele Selveri Köögi kikerherne-suvikõrvitsasalatile.

4. Vegantoidu pakkumine võib olla oluline konkurentsieelis

Toidukohad, mis ei arvesta muutustega klientide eelistustes, võivad ilma jääda olulisest ärivõimalusest. Taimsete valikute menüüsse lisamine ei peleta kliente, küll aga võib nende puudumine olla paljude jaoks oluliseks piiranguks. Kui on olemas soov menüüd rikastada taimetoitudega, tasuks kaaluda just vegantoidu lisamist, sest see on sobilik kõigile taimetoitlastele ja ka näiteks paljudele allergikutele. Oluline on kliendi seisukohast ka olemasoleva vegantoidu arusaadav märgistamine ning klienditeenindaja teadlikkus.

5. Veganvalikute loomine võib olla väga lihtne

Olemasolevate toitude veganiseerimine ei ole kunagi olnud nii lihtne kui praegu. Paljudele loomsetele koostisosadele on olemas taimsed alternatiivid, sh lihatooteid, piim, toidukoor, juust. Ka muna asendamine roogades on imelihtne. “Taimsete valikute” kodulehelt leiab lisaks palju retsepte, mis aitavad koguda inspiratsiooni. Kui on vaja abi või nõu veganmenüü koostamisel või roogade veganiseerimisel, siis julgelt võtta ühendust “Taimsete valikute” programmiga (anu@loomus.ee). “Taimsete valikute” programmi meeskonda kuulub pikaajalisi veganeid, vegankokkasid ja veganvaldkonna spetsialiste. Koos leiame kindlasti suurepärase lahenduse!

Kommenteeri: